Pages

Monday, April 12, 2010

‘Déjà vu’kah ini? (12/4/2010)

       Assalamualaikum w.b.t.

       Ramai di antara kita pernah mengalami situasi yg dinamakan déjà vu. Tidak perlu aq takwil ape maknanya, sbb kalian sume mesti da taw an. Ada yg selalu alami kondisi ini sampai menghantui hidup mereka. Slh seorang yg aq kenal ialah syafiq junaidi, member sekolah aq. Tp, dunia mimpi sebenarnya boleh membawa diri kite lebih drpd itu… di sini aq pon nak gak r kongsi sedikit pengalaman peribadi.

       Ada 1 malam aq tido dlm bilik mak aq (bukan bermakna aq anak mak eh!). aq mimpi r yg roh aq kluar dr jasad aq. ‘Aq’ terbang sampai siling bilik dan pandang ke bawah. Aq nampak r jasad aq tengah tido dan jasad ummi, abah dan adik kecik aq. Ni bukan citer tipu eh. Okok sambung….

       Then, ‘aq’ terbang la kluar menuju ke blakang rumah. Ada 1 lorong dan ada sorang gadis berjalan sorang2. mase tu, aq ingat lg r yg aq ni ‘terbang’ ada r dlm ketinggian bangunan 3 tingkat. Tibe2, ada satu motor datang dengan laju dr blakang gadis tersebut. Aq lihat penunggang motosikal tersebut meragut beg tangan gadis tersebut. Pastu, si gadis tu pon menjerit la meminta tolong. Disebabkan aq xleh wat pape n gadis tu pon bukannya nampak aq, so aq pon masuk r balik dlm jasad aq.

       Keesokan harinye, aq pon tanya la mak aq ada ape2 terjadi ke malam semalam? Mule2 aq ingat aq mimpi biasa2 jer. Tp, alangkah terkejutnye aq bila mak aq kata yg semalam ade sorang pompuan kene ragut kat lorong blakang umah. Aq pon citer la kat mak aq tentang ape yg aq da mimpi smalam. Tp, langsung mak aq x cayekan aq. Haih~ sedih btol. X nak caye xpe, tp aq x menipu….

       Banyak kali gak r aq mengalami situasi seperti ini. Aq taw korang pon sama gak kan? Tp, yg peliknye, stiap kali aq bangun dr tido, aq sumpa rasa penat dan ber-peluh2. menyimbah gler walau aq tido dlm aircond.

       Sebenarnya, petang semalam aq ada tertido slepas asar. Penat~ sbb jd photographer peribadi adik aq mase hari sukan skolah dye. Mase aq tido tu, aq ada mimpi bende pelik r. Justeru, lepas usai je bangun tido dan solat asar, aq pon bergegas la mencatit ape2 yg aq masih ingat pasal mimpi tuh. Lgpon, bukan slalu pown bole dpt alamat déjà vu ni kan? Okok, korang teruskan membaca ye…n kalau boleh, tolong la aq kasi alamat ape2 yg patut, kayh!

       Dlm mimpi tuh, ada 1 mesyuarat rahsia. Aq ada skali dlm mesyuarat tuh, tp dorang sume x nampak aq. Lebey kurang same r ngan citer aq kat atas td. Antara yg aq nampak ialah artis2 terkemuka (Christina Aguilera je yg aq ingat) dan George Bush. Tibe2, Bush nyanyi lagu bertajuk ‘1 may’. Aq pon baru first tyme denga lagu nih. Dlm lagu tu, dye nak sampaikan maksud iluminatic message (korang taw an organisasi iluminati yahudi?). Kdg2, aq nampak ada kelibat naga yg ganas, menjerit2 memanggil ‘theron’. Cek2 dlm tenet, ade 1 kepercayaan yahudi kuno yg bername thoron the dragon. Kebetolan ke? masyaAllah, ape yg Kau nak tunjuk nih?

       Dlm majlis tuh, aq difahamkan bahawa 1 may merupakan hari pesta diorang. Pada hari tuh, ada 1 Event yg special. Malangnye, aq x jumpe ape2 klu pasal tarikh tersebut dlm internet. Sume org ‘rahsia’ tuh akan naik tangga yg sgt tinggi dari bwh satu pokok yg sgt besar smpai la kat bhgian atas. Atas skali ada istana. Tinggi. Tangga yg dibina indah drpd simen putih tu melingkar2 batang pokok yg diameter dye mcm sebutir rumah banglo. Besar gler. Ntah brape sepemeluk ntah.

       Anak2 tangga tersebut dialasi karpet petak2 putih hitam (mcm chess board). Seblah kiri tangga, dye punye tempat pemegang tgn tu selari ngan anak tangga. Kat atas tempat pemegang tangan tuh (setiap anak tangga), ada satu cawan arak yg agak besar. Dlm sumer cawan tu, diisi ngan pelbagai jenis arak. Ade juge air arak yg terhasil campuran air f&n ngan 100plus kalau aq x silap. Buih2 dye ade kaler2 rainbow. Pastu ade org tunjuk buih tu sambil ckp, “see? Iluminatic message there…”. Aq x paham~ hu3…

       Sebelum sume manusia2 yg aq kire jht nih naik tangga sambil nyanyi, ade 1 peristiwa yg aq nampak. Seorang lady in red, pompuan kulit putih akan meniti atas para2 tangga tu, berlari2 anak sambil melangkah segala cawan tu dr bawah smpai atas. Xde 1 pon cawan yg jatuh. Bile sume (manusia rahsia dan jahat nih) smpai kat atas, aq jangkakan diorang akan bwat ‘qabbalah’. Kalu x taw, search internet, youtube.

       Aq nak tengok dengan lebih lanjut, Tp x sempat, mak aq suro smayang asar. Bangun2 je da pukol 6 ptg. adeyh~ berdenyut2 pale otak. Tu laa, tido lepas asar lg…. ok, tu je kot yg aq nak kongsi. Kpd sape2 yg bace blog aq nih dan mengalami nasib yg sama mcm aq, dipersilakan kasi komen ek..

       Sekian, wassalam….

5 comments:

Nur Izzati Abdul Rahim said...

1st time aq dgr..erm..nmpak menarik..
cm citer ghost whisperer la plak..
dpt vision..tp tu sume kuase allah.
die nk bg ptunjk kt siapa2 yg dikhndakiNya.
mumkin ko insan trpilih..
wallhua'lam.

nazrinafifi said...

insan terpilih? banyak la ko...
ramai je org laen pernah rs camni.. hoho

Nur Izzati Abdul Rahim said...

yeke? xpnh dgr plak.
btol pe..allah nk kasi ko ptnjuk..

assyuhada said...

houh...aq pown x pnah dengr hoh...rmai ke alami bende camnie???
mak ai seram la plak...
nie maknenye ko kne wat sesuatu drpd ape yg ko dpt...
sumbgn utk Islam,insyaAllah...
eheh bole bwat novel..haha~

Farah Zayanah said...
This comment has been removed by the author.