Pages

Wednesday, April 28, 2010

M-16 mayhem

 haha... aq yg seblah mamat cina tuh.. x nampak muke la plak

         Hari Ahad lepas, aq g RMC, skola adik aq. Masuk je kem sg. Besi, aq dengar bunyi tembakan. Dengar bunyi pon da taw tu m-16… so, selaku bekas pelatih khidmat Negara, aq nak gak r share psl sesi menembak… tp, bukan psl pengalaman la… sebaliknya, nak share the specifications of this beast. Here it goes….

Full name= rifle 5.56 mm Colt M16 *5.56 tuh diameter peluru dye..

Country of origin= USA

Price tag= 15k USD each

Bullet’s velocity= 990.6 m/s *lebey kurang hampir MACH 2 ar..

Effective distance= 460 m

Maximum distance= 2653 m

Autoshoot= 700-950 bulet seminit (BSM)

Force exerted upon hit= 178 kg/ 1780 N

Bullet’s spin in the ‘alur berpandu’ section= 6 spins

Laras’ length= 508 mm *utk org kerdil, ade version yg pendek nyer..

Full length= 980 mm

Weight of 30 bullets-filled flower= 0.32 kg




          Kenape name dye m16? Ha… sbb bahagian bwh laras dye ade 16 lubang yg berfungsi macam air cond.. or snang crite, mcm sirip penyejuk kat permukaan enjin kereta/motor. Wlaupun panas, tp still bley pegang laras dye.. hmm tu je la kot… kalu nak tips2 or cara2 tembak tepat, tanye kat chatbox… kay, salam penutup bicara~

5 comments:

ikhwanikan said...

spec pun gempak2 gak bende mcm ni...

nazrinafifi said...

dahla spec gempak, ringan, bunyi pon xde la kuat mane.. rase cam nak gi mnembak agi doe..

@re_ZinT.T said...

ade yg kidal nyer x?? nk satu! hahaXD

nazrinafifi said...

x silap aq, ade doe.. tp x banyak r kat mlaysia nih.. aq ade nmpak 1 kat skolah adik aq. hehe.. wazin, kalu ko nak amik lesen snjata api nih, jgn lupe ajak aq taw!! hehe..

@re_ZinT.T said...

huh? amek lesen snjata? lesen keta pun xamek ag..haha