Pages

Sunday, May 23, 2010

Masjid Ubudiah Shah Alam



Assalamualaikum w.b.t. wa salam wahdatul aqidah…

       Tajuk entry kali ini merupakan latar tempat berlangsungnya slh satu program hizbut tahrir yg aq hadiri. Tajuk dye ape ntah… selama ni pon, aq x penah amik tahu tajuk mane2 kuliah/ceramah. But, mainly, the forum is about social downturn among teenagers these days n the measures that need to be addressed.

       Lepas je blk dr surau, aq tros bersiap2 nak ke sana. Lebih kurang pukul 8.10 pg 22/5/2010, aq dan bpk aq pon bertolak la ke tempat kejadian. Smpai2 je aq tengok masjid lengang. Tertanya2 la gak ‘betol ke program dye buat kat cni sebagaimana diwara-warakan oleh makcik/shbt aq kat INTEC??’. Pastu den pon tanye la sorang abg yg kelihatan mcm cemas ntah kenape… “oh, insyaAllah start kol 9 dik.” “ouh, ok. Trime kasih bang…” pergh… lmbat lg….

       Mmg bosan r aq tyme tu… abes je solat sunat tahiyatul masjid, aq pon pegi round2 kat sekitar masjid tu.. besar siott. Okok dah. Cerita pasal forum ni plak. Nak kate aura program ni xde la menyengat sgt. Xde la wat grand2 pon. RTM segala kejadah media pon xde. Tp sedikit sebanyak ade la gak mende baru aq blaja kat ctu…huhu~

       Mcm biase, korang mesti dah agak kan ape pengisian program ni?? Ala… ade r sket2 slide show psl keruntuhan akhlak remaja skarang ni, kasi statistic, blablabla smpai aq da xlarat nak dengar dah.. *ngantuk siott. Kendatipun sedemikian, ade jugak part2 yg aq rase cam best je nak share dengan korang. Xtaw la korang penah dengar ke tidak sebelum ni… ok, here it goes…

ustzh ummu hajar yg sgt bersemangat

       1. selame ni, telinge korang disumbatkan dengan fakta bahawa pembinaan rumah perlindungan utk golongan wanita yg berzina merupakan satu langkah murni pihak kerajaan utk menangani mslh sosial. Well, laen plak dgn pndapat ustzh ummu hajar, slh seorang panel forum yg berkate, ”rumah perlindungan ni x lebih drpd mengutip sampah2 yg telah dihasilkan oleh sistem kapitalisme kerajaan.”

       2. kebanyakan panel membidas langkah2 penyelesaian yg tlh dilakukan oleh kerajaan. Contohnya, pendidikan kesihatan reproduksi (nama lain yg tlh kerajaan tukar drpd pendidikan seks). Kata mereka, pengimplementasian ini kurang sesuai kerana tidak bertepatan dengan taraf pemikiran atau umur kanak2. satu persoalan yg bermain di benak fikiran aq, malaysia nie nak produce ‘CIKGU SEKS’ ke…?? bkn cikgu mursyid?? Adeyh~’

       3. ade sesetengah anggota masyarakat yg x sedar diri menjawab apabila ditanya, “ala… bkn slh kami pon nak dedah aurat sane sini… tu hak kami kan? Yg bermasalah sebnrnya ialah golongan yg buat maksiatlahh!! Depa tu kene la thn diri sikit drpd buat bende2 terkutuk tu… sbnrnye, diorangla yg perlu dipersalahkan, bkn kami… tengoklah, kanak2 pon diorang molest…” *aq tarik nafas dlm kejap~.

       Nah!!! Masyarakat masih belum sedar perbezaan antara rangsangan dan pelempiasan nafsu. Pengerusi forum tlh memberi analogi mudah. Perompak x curi kereta Mercedes yg tersidai kat tepi jln, walaupun dye btul2 nak Mercedes. Jadi, dye pon rompak bank utk dptkan duit nak beli mercdes tersebut. Lihat. Kereta Mercedes di tepi jln tu x dicuri, sebaliknya bank yg menjadi mangsa…

       Ok tu je kot. And oohhh!! I met an integombian too. Haha!! Makcik, maaf la x mkn nasi lemak makcik ye.. aq sempat jamah mihun ngan kuih je.. laen kali wat la klapa jelly.. kompem aq jd tukang perabih nye… kuang3… dak2 INTEC yg laen plak xnmpak btg hidong lngsung. Adeyh~

~the end~

4 comments:

ibnuyassir said...

terima kasih... byk lg program yang dianjurkan oleh Hizbut Tahrir di atas muka bumi ini. Jemput-jemput laa hadir....

http://ibnuyassir.blogspot.com/

nazrinafifi said...

sama2.. insyaAllah sy akan sibukkan diri sy ke arah itu

Nur Izzati Abdul Rahim said...

"salam wahdatul aqidah…"...sedap ayat ni..
dan cm pnh dengar..

nurainamir said...

post best.btw,siap de mesin buang anak lagi..siot tol~