Pages

Tuesday, May 11, 2010

MISERIES of NS TRAINING….

blaja gulung2 hos bomba dan juga "COUPLING!!" hahaha~

mase ni excited je sume nak gi nembak.. pergh.. rindunye...


        ‘Ala kulli hal, sekian banyak faedah drpd plkn nih, ade gak r part2 yg aq x puas hati… first and foremost, pengurusan kem aq ni r. nak senang citer, aq wat point je la ek…

1.      Berlaku banyaknye penyelewengan kuasa di peringkat atasan, terutamamanya kem komandan. Ni bukan aq yg ckp… ade segelintir cikgu kem nih yg meluahkan perasaan diorang kat aq selepas penat aq komplen dan mendesak dye crite perkara sbenar…Aq boleh kate dye ni makan gaji bute r. dye hanya turun padang a.k.a ‘bertugas’ pada majlis tertentu jer… seperti majlis perasmian dan hari pemakaian pangkat….

2.      Hukuman terhadap pelatih yg buat mslh disiplin terlampau ringan kalau nak dibanding ngan kem2 plkn yg lain. Kalu kantoi isap rokok, ckgu suro wat lompat bintang jer… paling x leh blah bile ckg kate...

     “korang kalu nak isap rokok, isap la dlm pukul 2 pagi kat dlm tandas…baru x kantoi~”

3.      Penerapan agama islam oleh cikgu kpd pelatih muslim cam melepaskan batuk di staircase jer… ada 1 kem nih, kat kelantan. Kem tu mewajibkan sume pelatih muslim menunaikan solat sunat rawatib setiap hari… pergh… bi’ah islamiyah hasanan! Kem aq ni, muslim yg x smayang pon ade… hadoyai~

4.      Segelintir cikgu2 kat cni melebihkan wirawati jer… aq bole kate yg wira2 nih tertindas gak r. bukannye aq gender bias. Tp, cube ko bayangkan… wirawati kalu minx 3 ketul ayam masak merah dye kasi. Kalau wira plak, nak minx kene herdik ngan abang DM, pastu dpt ayam secipot jer… adeyh~ kalu nak kate air plak, yg belah wirawati dpt air cincau sejuk tyme tengahari, yg wira plak dpt air panas?! Ape ni?!!!! *emo sebentar…

5.      Design n workmanship dorm dye mmg bwat aq btol2 panas. Taw x knape? Dinding dorm kat bahagian yg sepatutnye diletakkan ventilation tuh dye letak zink kaler hitam. Adeyh~ camne hawa panas nak kuar??? Kalu tyme siang, dorm tu mmg cam oven r. bayangkan, ko berbaring x berbaju atas ‘tile’ lantai dorm pon boleh basah dan menyimbah2! Pergh… aq x taw r nak describe camne… tido atas tarmac kat luar lg bagoss!

       Snanya, ade banyak lg ketidakpuasan hati aq terhadap kem plkn gopeng nih. Kalau la aq mampu n berkuasa an, nak aje aq suro JLKN tutup kem plkn yg bernama kem kepimpinan gemilang gopeng nih. Pada kaca mata aq, xde yg gemilang pon pasal kem nih…. Adeyh~ sabar je la.

       Naseb baek wira n wirawati kat kem aq ni berjaya mencetuskan suasana terbilang dengan kekaliberan pelatih2nye n certain2 jurulatih yg sgt brpengalaman (waksi!!!). Nak harap kat staf pengurusan kem, adeyh, mmg x leh harap r!

* aq pon bru thu mende ni kat kem gak. Most Chinese ske dengar lagu org melayu cam siti nurhaliza ngan faisal tahir. Aq ade tanye gak r kenape. Diorang kate lagu artis cine sendiri x best. Btol ke? ye ke? Ntah le diorang nih… pastu kate muzik lagu melayu best lah, tarian melayu cam zapin ngan inang penuh estetika lah… hmmmm....

6 comments:

@re_ZinT.T said...

oit, tmpt ko simbah gak ke. sme mcm tmpt aku r. tp kt dm r. bkn kt dorm.haha.

@re_ZinT.T said...
This comment has been removed by the author.
nazrinafifi said...

pergh... simbah yg amat bhai... ngahaha~

nazrinafifi said...
This comment has been removed by the author.
@re_ZinT.T said...

dm tmpt aku, pergh, atap zink, open, kipas brape ketul jer. bpk angin aku, aku rse aku bley perah peluh aku ble ad kt dm.haha

fikriehisham said...

ala, bese la tu.kelate . gomo kelate gomo.HAHA