Pages

Wednesday, June 23, 2010

#day 3- bekwoh/ make gula(i)



          So, yeah, I’ve been writing this post lazily and tiredly. Alhamdulillah, selesai jugak anak beranak buat kenduri kesyukuran di rumah mek di Tok Uban, Pasir Mas. Pagi itu, 2 ekor kambing baka ‘Dopher’ (aku rasa la..) yg sgt sihat berjaya ditumbangkan oleh moyang aku; Ayoh Haji. Yg mude mudi trmasuk aku jd tukang lapah je… kuang3.

          Disebabkan daging trlampau banyak, 2 kawah gulai kambing hanya berjaya menggelegak ketika matahari hampir tegak di atas kepala. Antara menu bekwoh tipikal lain yg trlibat ialah sira labu, lada solok (ade kat Kelantan je taw..), ayam masak merah, and xlain xbukan; belacan ngan budu la.. nasi putih ngan nasi karot ada jugak…

          Dari tengahari smpai sebelum masuk waktu maghrib, juadah dihidangkan secara buffet. Ala… yg self-service a.k.a yg cebok2 sendiri tu la kan. Tetamu pulak xputus2 sehinggakan nak solat zuhur ngan asar pon kene habaq kat org dapur dulu. Yelaa, manela tahu dieorang perlukan tenaga jantan kan… *cehh, bajet kan aku...

          Most sanak sedara trdekat yg beranak-pinak-gila-ramai dtg slps isyak coz ade wat ngatek(tahlil) sket. Usai mengatek, mkn lagi. Kali ni secara berhidang pulakk. Yg mcm mkn beradab tu la… and yess, kerjaya jong kako (pelayan la...) akan jadi lebih mencabar dan memenatkan. Sumpah. Aku xtipuu…

          Sekejap2 ado oghe mintak nasi tambah, air teh o beng, tamboh lauk, air basuh tgn habes la… dan pelbagai lagilahh. Pening. Ditambah lg dgn kaum Hawa kat dapur ckp kuat mcm hape… *ye la.. mic xde kat umah. Dah abes mentekedarah, kene lg hidangkan buah2an, kuih-muih kat pakcik2 sambil diorang pekena rokok daun tembakau. Adesss….

          When the event’s over, kenelah pulakk berus/basuh/sabun segala mcm saiz kuali/jelok kat dapur. Tp aku xbuat. Tuang sekejap and terus tido… hua3. Kpd pembaca setia blog aku, aku just nak story ar sket situasi yg agak-x-havoc ketika bekwoh di Klate. Kalau korang nak share jugak experience, apa salahnya mengomel dan mengomen?? Salam~

7 comments:

Anonymous said...

haha..fi yg ko braket2 mksd tu bhse klate ke??
mmg la org klate dak nih.adeyh~

Anonymous said...

sira labu manis bhai, haha. ni kenduri kesyukuran sempena ko ke?

cahayakelembutanislam said...

salam...kau ade moyang lg?? bertuahnyaa.....

@re_ZinT.T said...

wei, jum tubik ke skola..hahahaXD

nazrinafifi said...

ain; kau pelik ke aku org klate. adeyh~ =.="

liyana; ado2.. oghe klate panje umo blako.. amiinn...

wazin; erk?? i thought we're supposed to tubik from the skolah.. grownups!! hehe

bARdbOO said...

wow makan2...sedap...

atiq kawaii said...

weh sdaknyo bekwoh...ak tok kelik klate pown cuti ari tuh..ado klas..waaaaa..jelosnyo....haha...