Pages

Sunday, July 18, 2010

Falak Selangor 2010 review





Salamullah ‘alaik…
          
          Pergi menanam padi huma, apa khabar semua? Erk? Heh.. angkara tak tahu bagaimana nak bermukadimah, pantun dua kerat je le aku kasi.. ini pun dapat ilham daripada blog abg joegrimjoe.. ekeke. Okeh2, tak mahu karang berjela-jela, nanti kebosanan melanda-landa. Err… =)

          Frankly, this year’s Selangor falak convention was indeed a huge success. Around 1000 participants turned up on that day. And irhamni!! I was interviewed by media. AGAIN!! Hahaha!! Rugi kau tak datang dodol… kalau tak, I’m pretty sure u’ll be dragged in, too. Ala.. bese jer.. soklan same je yg dia tanye; pendapat psl program ni dan aku cilok jawapan kau mase kite kene intebiu ngan tv3 dulu.. kah3~

          “er.. sebenarnya, kitorang terdengar pengumuman psl program ni sebelum khutbah kat masjid shah alam.. kat tepi2 jalan sekitar masjid pun ade jugak banner promo utk program nie… kirenye kebetulanla jugak dpt tahu.. huhu~” answered a boy, Hazimuddin, 13, when I asked him about how on earth did he aware regarding this falak thingy; a typical and common question whenever or wherever I attend this sort of activity. My comment; medias are totally sucks!!! Please, please read here…
          
          Hehs… aku bukannye ape.. dlm google, aku dpt search bnyk report tentang konvensyen falak negeri2 lain spt penang dan Melaka. Lalu, aku terfikir; Selangor bile lagi? Cari punye carik.. yg aku jumpe hanyelah fail PDF tentang flow program pd hari tersebut.. hampeh!! Advert and promotion langsung xde kott.. huhu~ Sedih pun ade jugak… T_T

          Overall, workpaper presentations were ok ok only. Dr. Azahari, Dr. Zambry, Dr. Danial, Dr. Baharuddin (err.. betul ke?) and Angkasa representative presented an undepth and quite not too academically yet entertaining speeches to suit the audiences’ perspective of falak understanding. Yeahh.. most of the participants, beside school childrens and IPT students, there were quite a number of old folks.

          For me, RM10 spent for this convention was too worth it. Besides knowledge, free goodie bag, button and workpapers, my lil brother and I had a super duper marvelous breakfast break, lunch and tea break. Guess what? We ate spaghetti bolognaise, kuey teow, superb oxtail, beef curry, white rice (wonderlah jugak knape xkasi briyani.. haha!!) and a roll of chicken which the name stated there as ‘chicken pandan’. Mann.. gobbled down to the rectum lahh!! =) here are few pics snapped during the event…


ohoi... sejuk mate memandang.. woha!

err.. naik rooftop kejap. ngeh3~

MB Khalid Ibrahim minat falak jugak ea...

bersama prof azhari... pengarah ukur GEODESI



P/s= aiyoyo.. ade kejadian janggal berlaku. Semasa org ramai (er.. most org tua lahh..) sedang hangat bernegotiate psl teleskop dan binocular di tempat pameran & jualan, dengan penuh rase ingin tahu, aku tanye si penjual cina psl binoculars’ physics mechanisms dlm English. Pastu tibe2 senyap. Pastu sume org tue tngok aku. Pastu aku cam segan2.. pastu aku tanye blk dlm bahase org kampong sbb nak cover. Nasib baik si cina tuh bg in-depth feedback dlm English jugak. Adoi~ kalo x, ter-kulat2lah aku keseganan.. bongok nazrin, len kali nk ckp kuat2 tngok situasi le.. jgn inkuiri kuasai diri… T.T

5 comments:

nurainamir said...

jeles.best.sangat.fi.T_________T

nazrinafifi said...

ha'ah.. best sgt2.. especeli bnyk yg aku blajar psl jenis2, brand teleskop ngan binokular drpd cina tuh.. xpe, len kali kite gi same2 ek.. lalala~

ezan sahizzah said...

MESTI LAGI BEST DARI UIA DULU KAN??? WAH AK NK GI CEERAP BINTANG...

irhamni said...

satu je aku nak cakap...ko memang kejam...!!!!

anjang said...

ezan; UIA? tahun depan nk join lg x? kite gi sesaje.. mahu? lalala~ =)
irhamni; chill la bro.. ahah!!!