Pages

Wednesday, July 14, 2010

Hilangnya legasi ukhuwwah...




          salam mahabbah~ Kejadian di bawah berlaku di sebuah sekolah-bajet-premier pada suatu sabtu yang hening… watak dan dialog terpaksa dijaga demi sensitiviti dan kemaslahatan umat.. erk? Biasalah, cerpen picisan… =)

“bah, saye mintak kebenaran abah terajang a*****f, boleh tak?” Tanya s******n, pelajar yang akan menduduki SPM pd tahun hadapan, kepada ayahnya yang hadir pada hari amik report card sekolah tersebut. Wajahnya penuh dendam dan tegang. Sejurus, beberapa senior yg terdengar berpaling ke arahnya sambil masih lagi menggenggam cebisan akhir roti planta yang dibeli dari kantin…

Sambil memegang dada anaknya yang penuh dengan kesan calar angkara kes buli, abahnya bertutur lembut, “sabar ye nak.. berapa bulan je lagi kau jadi senior..”


Peristiwa kedua ini pula berlaku pada suatu petang di.. err.. ntah xingat lah pulak.. kau orang bace ajelah…

“tak tahulah nak cakap mcm mane…” seorang ibu melahirkan kolam rasa penuh kebimbangan…

“ape laa nak jadi nih?? Kami dulu sepak terajang pun memang dah bese dah.. tapi xdela sampai arwah2 nih.. awat jadik lagu ni haa?!!” persoal seorang OP (err.. same maksud ngan old boys la..) dengan nada suara yang agak tinggi dan dalam slanga pekat kekedahannya sebagai manifestasi ketidakpuasan hati yang sudah lama terbuku.

Seorang lagi OP sekolah premier tersebut (CEO sesebuah syarikat) mencelah, “hmm.. this case is unexpectable. Newboys wont be the same as the ol’people. Kami pun ade jugak contact2 dengan OP yang lain. Tapi… faham2 ajelah budak2 zaman sekarang ni kan..”

“zaman kami dahulu memang laen. Bukan nak bangge ape la.. most of my batch continue degree kat overC…” tambah beliau.

“ni bile dah gawat macam ni, scholarship pun susah nak dapat. Recently pun, tak ramai spm leavers kite yg apply scholarships sbb xcapai requirement yg diperlukan…” getus seorang lagi OP yang kelihatan segak dengan kotnya. Jawatannya, BOD syarikat mane ntah…


Back to reality~

          Kadang2, aku sangat terkesan akan ketandusan ukhuwwah dalam kalangan pelajar zaman millennium di Malaysia. Terutamanya, pelajar berasrama la kan… kalau dulu2, pantang kalau junior terserempak senior (err.. walhal beza umur satu tahun je..), dari jauh lagi dah bagi salam sambil angkat tangan. Dalam keadaan berhikmah, senior menjawab salam sambil tersimpul senyum… dulu~

“assalamualaikum bang!!”

“waalaikumussalam.. nak kemana tu dik?”

“basuh baju…”

“Eh, ade taik kucing!!”

“hah?!! Mane2…??”

“kene tipu!! Wekkk~ hahah!!”

“eeiii.. jahatla abang nie.. suke kenekan kami..”

“elehh, gurau sikit pon xboleh. Ni haa, sume name2 senior dah hafal ke? Abang nak test malam ni. Xingat jage kau”

“pastu mesti nak mintak tolong iron baju kan.. org dah taw la trick abang2.. nnt abang tolong tasmi’ surah almulk kami jugak taw…”

“aii.. tengok tuh. Sempat lagi nak acai senior ye? Hahaha…”


         Mesra. Rapat. Tak ada dendam2. Dah semacam adik beradik pulak. Tapi aku ulang, itu dulu-dulu… nasib baik aku sempat nikmati bersama-sama sahabat2… dah dah. Macam nak mereng pale otak fikir masalah umat. Sepatutnya, kehancuran ini perlu dibaiki. Bukan diporak-perandakan lagi macam tikus repair pumpkin =) hmmm~~

4 comments:

Eyl said...

Kat sekolah aku alhamdulillah kurang menda buli2 gini, junior mmg respect la senior, kena pnggil dgn bhase diri 'abg' 'kak' n jumpa bagi salam lagi. tp lama2 aku tgk dh makin lusuh dh laa.

iemaZAIMAH said...

asal mcm mnje je perbualan junior n senior yg nk g bsuh bju tu??haih -_-"

nazrinafifi said...

eyl; taw xpe.. skang depa dah mcm dah xhormat senior da.. sbnaqnya, ni salah senior jugak. senior kene pndai kuasai junior ni dgn cara bhikmah.. bkn kuasai deme dgn kekerasan..

zaimah; manje? erk? biase ar weh. ko jgn pk bukan2 pulak.. =.="

yui92 said...

smoga apa yang elok dapat diamalkan...