Pages

Wednesday, November 10, 2010

Hujung minggu itu…

jam 2300 berhadapan selat melaka...

“apa jadi kalau hijau tambah hijau?”

“2 hijau?”

“salah. Teka lagi.”

“Entah. Buntu dah ni…”

“jadi merahlah!! Kan RM5 tambah RM5 dapat RM10…”

          Dia buat muka comel. Tapi aku rasa dia nak hentak kepala aku dgn kasut kot sebab terbuat lawak bangang. Tapi dia jugak yang minta aku berkongsi fakta dengannya, kan oyeah? Rasa macam nak peluk aje dia tanpa sebab. Sbb dia comel sgt… biasalah, aku anak sulung. Rindu pula akan adik2 comel di rumah… hmmm…

          Mlm itu, di gigi Pantai Pasir Panjang, Segari, Perak, kami bermalas-malasan baring di atas tikar. ‘Berkongsi fakta’ lagi sambil mata tertancap pada bulan yang mengambang dan mendung awan. Memuji kebesaran Ilahi di dalam hati. Mahu sahaja aku curahkan segala ilmu falak yang terpendam, didik masyarakat, tapi cuaca yang tidak elok merosakkan 'mood' aku kala itu. Iaitu cuaca kebisingan makhluk2 yang ber-mingle2 di sebelah sana. Aku pekakkan sahaja telinga drpd hilai tawa gelak bak kuntilanak dan segala bagai lah… =.=”

          Ada juga yang bertanya, “manfaat apa yang kau dapat dlm natural history trip nih selain drpd penat dan bazir duit?” hadoi… aku nak sgt yg bertanya tahu bahawa kembara juga dpt teguhkan akidah. What’s left is only your effort to seek the sunnatullah. Buka mata, terangkan hati, cari konspirasi dan fikirlah di luar kotak penalty, ye dak?

          Dlm bas, kami tonton video ‘My name is Khan’. First time aku tengok. Korang pernah tengok? Kalau belum, aku suggest sgt2 la video ini mesti ditonton. Janggut aku basah kot masa tengok cerita ini… ya, cerita yang agak melankolik dan sarat dgn mesej walaupun ada part2 yg agak kontroversi dgn islam. Cinematography mcm gempak dan superb jugak ahh…; banyak main focusing, vignetting and silhouette. Ha!!! Pastu korang kene tengok movie ‘3idiots’ gak. Juga sarat dgn falsafah hidup dan nilai persahabatan… *promote citer Hindustan!!!

p/s= baik, aku xde idea nak blog. Peringatan juga- geminids meteor shower pd 13-14 dis 2010. intahizul fursah!!! Laa budda lana an natawajjah ilaik

5 comments:

ezan sahizzah said...

anjang peminat hindustan?? woha!
(trademark keretamayat ak curik)

zameer.zaihan said...

mnamo rima aye lembu kuba kambing biri-biri javnapari mg nih. hahaha.

btw, nice one. maka kamu berjalanlah di atas muka bumi allah untuk melihat tanda kebesarannya. 'hiking jom!" :P

nazrinafifi said...

ezan; x ahh.. ak minat melayustan.. eh?
zameer; yeah!! hiking jom!! kau pun plan la jugak..

nurainamir said...

sejak bile de janggut..haha..

farah_khalidah said...

anjang,
terbaik! :D