Pages

Wednesday, January 26, 2011

Malaysia Indian Community

Aku pergi Cameron Highlands,
Ternampak makcik India berbisnes sayur; sungguh gigih bersama keluarganya.

Bawa kereta ke pasar pagi,
Ternampak anak India sibuk melayan pengguna jalan raya; bisnes surat khabar di bawah khemah kecil.

Ikut mak beli pasu bunga di Sungai Buloh,
Ternampak remaja India bersusah-payah duduk bertinggung menyiapkan pasu tanah liat.

Jalan-jalan tepi pantai di Pulau Pangkor,
Ternampak pakcik India sedang melabuhkan banana boat beliau.

Hatta ke Manchester,
Ternampak atuk tua menyapu lantai di gerai rempah-ratusnya. Eh, yg ni Paki la…


          Bangga betullah aku akan komuniti India di Malaysia. Rajin sungguh. Mengalahkan bangsa Melayu yang geli-geleman nak buat kerja-kerja remeh. Lebih-lebih lagi Melayu saleh celup. Dey, bukan ke nenek moyang anda bersawah bertani jugak?

          Serius dohh kaum India banyak jasa kat aku. Selama ni, aku dok pekena roti canai, roti tisu, roti bom, tosay ngan teh tarik daripada korang jugak. Justeru, satu benda je aku mintak. Wahai mamak India, tak kisah la kat Bistro ke, Anwar Maju ke, harga makanan kat kedai korang jangan kasi naik eh? Biar je la kerajaan nak naikkan harga minyak pun, kau buat dunno je… tak affect hidup korang pun kan… waka waka eh eh.

          Ha… pastu lagi satu. Kalau korang (mamak India kat restoran) dpt customer kan, korang tanya la customer korang tu dulu diorang orang negeri mana… bukan apa… aku sebenarnya tak expect pun kau kasi kari ngan kuah dal, sebab kitorang yang Kelantanese ni memang tapau roti canai ngan gula… GULA. Ada paham? Wahaaa~


*post yg random dan tidak bermotif. maaf

Sunday, January 16, 2011

Resah persediaan gerhana

Semua orang resah,
Ibrah kejadian kau tak kisah,
Hal dunia pulak kau keluh-kesah.

Resah nak pilih lokasi,
Balai khawarizmi atau pulau langkawi?
Madinah atau turki?

Resah jugak sama ada live-streaming berjaya,
Dah tanya ke Jabatan Kaji Cuaca?
Banyak atau tidak gangguan cahaya?

Resah. Macam cacing dalam oven…

Pastu resah dilemma jenis teleskop,
Angkut semua je la kot…
Tripod tak cukup mintak kat Mat Top.

Resah lagi akan jemputan yg bertandang,
Media dah datang?
Paling koman, masuk laa dlm Utusan~

Dey resahnya!! Resahnya!! Resahnya!!!

Persoalannya,
Ada kau resah solat gerhana jalan ke tak?
Oh, itu tugas pak imam…
Ada kau resah orang masjid tahu ada gerhana?
Dey… tok siak kena la baca surat khabar!!
Ada kau resah tak gerhana ni hari kiamat kita?
Haha. Ada-ada aje la kau ni… 2012 la!!

Dey, kau resah tak bertempat, tahu?
=.=’

Tuesday, January 11, 2011

2011 new year celebration video

selam 'elaykum...(wee~ dialek Turki pula...)
entri kali ni aku tak membebel panjang,
ye la.. mukmin itu diamnya fikir katanya zikir...
tak gitu?

arakian, hari tu aku celebrate new year dgn sgt best.. <3
nak taw best ke tak,
havoc ke tak,
ramai ke tak orang yg turut celebrate,
haaa.. usha lah video yg aku upload!!
mungkin resolusi pixel camera agak hampagas...
tapi rasanya dengar sound pun dah cukup kot...

video

video

video

video

*aku rase kelajuan internet rumah aku dah tiptop dah...
tp nk upload video nih...
mangai lama berzaman tol... huh!!

Wednesday, January 5, 2011

6 tahun yang lepas...

“abe, bangun… nok sapa doh ni…,”kejut umi. Aku genyehkan mata yg penuh tahi dan melihat suasana di luar kereta. Hampir sejam aku membontot di atas kerusi kenderaan itu sebegitu rupa. Kebas ada, sengal-sengal pun ada.

Sekolah itu sungguh moden binaannya. Sekali pandang, tertanya-tanya la jugak, ini.. betul ke sekolah yang akan aku bazirkan masa selama lima tahun? Sudah la tak feymes, jauh di luar Bandar pula tu…lagi2 kene berjiran dgn orang asli dan setinggan India… aishh… betul ke pilihan yg aku buat nih..? and the rest is history… J




Begitulah adanya. Jika diflashback 6 tahun sebelum entri ini dikarang, yakni tanggal 5 Januari 2005, aku melangkah masuk ke alam dewasa sekolah menengah. Tapi ini bukan sebarang sekolah. Setelah digoogle oleh Inche Papa pada ketika itu, sekolah x feymes ni dpt tempat kedua seluruh Malaysia dlm trial SPM 2004. Woha..! boleh tahan mengganas juga…

Lalu, bermulalah kembara aku selaku penerus legasi sekolah ini. Bermula di tingkatan 1 Al-Biruni, aku stret naik ke 2 Al-Biruni dan kemudian, 3 Al-Biruni. Sinonim dengan jenama Al-Biruni, aku ambil keputusan ke aliran sains agama.. tetapi entah bagaimana, tercalon pula ke 4 Al-Farabi. Aku sedih.. tapi bila masuk tingkatan 5, aku rampas kembali title 5 Al-Biruni.. hahaha~ *evil laugh*

Oh.. kalian tahu siapa rakan se’batch’ pertama yang aku kenal di sekolah? Aku kasi klu; gemok, gedempol, berlemak, suka makan, tapi main rugby wooo… haa kenal? Kenal? Haha tidak lain dan tidak bukan semestilah pemilik blog ini. First time jumpa si madud dalam dorm (dormmate), aku memang dah boleh nmpak aura kekaliberan dan kepimpinan yg beliau ada.

Pastu kau cekau sume jawatan kat sekolah en? Tak gune punye member… wahaha~ ala kulli hal, aku rase kau mmg deserve lah jawatan ketua batch selama 4 tahun dan ketua pelajar sekolah x feymes nih… lu mantap bro, smpai skarang aku dengki ko dah fly awal2 pegi Alex.. eh, xdelah.. hihihi~

          Dan kini, terstrandedlah aku di sebuah Kolej-Yang-Namanya-Dirahsiakan. Oh btw, sebelum aku mengundur diri, hayatilah video yg x seberapa ini… mana mungkin aku boleh dpt kawan/rakan/sahabat/member segila ini lagi… isk isk isk…

malam terakhir di sekolah...pagi tu ade Syariah kalau x silap aku...

Saturday, January 1, 2011

Of Solar Cycle 24 and 2011~



"If our prediction is correct, Solar Cycle 24 will have a peak sunspot number of 90, the lowest of any cycle since 1928 when Solar Cycle 16 peaked at 78," says panel chairman Doug Biesecker of the NOAA Space Weather Prediction Center.

"Even a below-average cycle is capable of producing severe space weather," points out Biesecker. "The great geomagnetic storm of 1859, for instance, occurred during a solar cycle of about the same size we’re predicting for 2013."

The 1859 storm--known as the "Carrington Event" after astronomer Richard Carrington who witnessed the instigating solar flare--electrified transmission cables, set fires in telegraph offices, and produced Northern Lights so bright that people could read newspapers by their red and green glow. A recent report by the National Academy of Sciences found that if a similar storm occurred today, it could cause $1 to 2 trillion in damages to society's high-tech infrastructure and require four to ten years for complete recovery. For comparison, Hurricane Katrina caused "only" $80 to 125 billion in damage.


Above: This plot of sunspot numbers shows the measured peak of the last solar cycle in blue and the predicted peak of the next solar cycle in red. Credit: NOAA/Space Weather Prediction Center.

*Rujuk sini kalau nak tahu lebih lanjut. Tak tahu apa itu solar cycle? Belajar di sini.

          Yaw peeps, assalamualaikum dan selamat new solar year of 2011!! Wahaa… as usual, new year starts with a bang! (wooh macam entri new year 2010 aku yang lepas…) eh apesal? Apesal? Korang tak tahu ke? Apesal si nazrin ckp psl solar cycle dan segala mendalah graf tuh? Haha. Sebab news(baik korang klik!) yang aku baru dapat semalam proved my prediction went wrongly.

*haa.. ni lah prediction aku. Written emotionally on a piece of paper during PLKN in January 2010. lalala~

*STAR snapshot.

          Tapi kan, bile ckp psl sunnatullah ni, sape lah kite nk sangkal dan predict itu ini kononnya mmg exact solar cycle is 10.7 years… itu semua kejadian Tuhan, jadi memang tak perlu nak konpius dan pening2kan kepala dok pikiaq awat jadi lagu tu… tapi kan, tapi kan, ade jugak peristiwa tahun 2010 yg kasi bikin otak wa pusing… woha! Haa. Apa dia? Moh check status aku nih… (wah… mcm sorotan 2010 dlm newspaper la pulak…)


          Tahukah anda mengapa Musa ibn Usair mengambil keputusan membakar kapal perang islam tatkala musuh telah menanti di bibir pantai? Dan tahukah anda mengapa Najib Razak begitu komited merealisasikan misi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020? Jawapannya kerana kedua-dua tokoh ini sedar bahawa Islam hanya kuat apabila mereka berada dalam kesempitan…^^. Anda rasa ada jurang kontradiksi? Tepuk dada tanya iman, jangan tanya system kapitalis~


“I’m gay and I’m fine with it. Saya okay dengannya.”
*Tyson Gay, ada sorang mamat Melayu kat negara aku dah mencabar hak ketuanan nama kau. Kecil tapak tangan, nyiru aku persilakan untuk kau melaknat dan menulah mamat celaka tersebut.


          Aku pelik. Dalam menarik lebih ramai kerbau(yg dicucuk hidungnya), hujah apa yg ustaz2 syiah gunakan untuk menegakkan benang yg basah? Dalil apa yg mereka pakai utk menghalalkan darah Sunni sehingga pihak berkuasa membutakan mata ke atas jenayah ‘melumat-lumatkan bayi dalam kandungan’ ibu yg berfahaman Sunnah wal Jamaah? Umat oh ummaattt!!!


“allahumma yaa muqallibal qulub… sabbit quluubana ‘ala Diinik… amin~”. Kulihat, pak imam, uncle Malik (buruh Indonesia) dan seluruh warga jemaah mengaminkan doa yg sama. Kan best macam ni… dahlah serumpun seMelayu, seagama pulak tu… toksah le gaduh2 lagi ye… *peace.

----------------------

2010- Year of Blessings and Change

          Jadi, itulah award yg aku beri untuk tahun 2010. Change for good, for sure. And syukrullillah, blessings from Him were indeed very splendid.. (rasa mcm nk nyanyi lagu Maher Zain pulak…). So, apa azam aku tahun ni? Satu je aku nk ckp, kurangkan blogging, kerana exam besar menanti anda, ye Nazrin Afifi Nasruddin… fuh peluh besar.

*oh btw, korang tahu ke ape solar year, lunar year and lunisolar year? Sila baca artikel ini, tak kisah la kau nak tahu ke tak nak… chow.