Pages

Wednesday, January 26, 2011

Malaysia Indian Community

Aku pergi Cameron Highlands,
Ternampak makcik India berbisnes sayur; sungguh gigih bersama keluarganya.

Bawa kereta ke pasar pagi,
Ternampak anak India sibuk melayan pengguna jalan raya; bisnes surat khabar di bawah khemah kecil.

Ikut mak beli pasu bunga di Sungai Buloh,
Ternampak remaja India bersusah-payah duduk bertinggung menyiapkan pasu tanah liat.

Jalan-jalan tepi pantai di Pulau Pangkor,
Ternampak pakcik India sedang melabuhkan banana boat beliau.

Hatta ke Manchester,
Ternampak atuk tua menyapu lantai di gerai rempah-ratusnya. Eh, yg ni Paki la…


          Bangga betullah aku akan komuniti India di Malaysia. Rajin sungguh. Mengalahkan bangsa Melayu yang geli-geleman nak buat kerja-kerja remeh. Lebih-lebih lagi Melayu saleh celup. Dey, bukan ke nenek moyang anda bersawah bertani jugak?

          Serius dohh kaum India banyak jasa kat aku. Selama ni, aku dok pekena roti canai, roti tisu, roti bom, tosay ngan teh tarik daripada korang jugak. Justeru, satu benda je aku mintak. Wahai mamak India, tak kisah la kat Bistro ke, Anwar Maju ke, harga makanan kat kedai korang jangan kasi naik eh? Biar je la kerajaan nak naikkan harga minyak pun, kau buat dunno je… tak affect hidup korang pun kan… waka waka eh eh.

          Ha… pastu lagi satu. Kalau korang (mamak India kat restoran) dpt customer kan, korang tanya la customer korang tu dulu diorang orang negeri mana… bukan apa… aku sebenarnya tak expect pun kau kasi kari ngan kuah dal, sebab kitorang yang Kelantanese ni memang tapau roti canai ngan gula… GULA. Ada paham? Wahaaa~


*post yg random dan tidak bermotif. maaf

4 comments:

gabbana said...

ye ke tak bermotif...? mcm tau je pasal apa nih... ;)

nazrinafifi said...

cant help myself from being avoid-the-straight-truth conveying message method.. *cheers. :)

Anonymous said...

camne bleh ade rase bngge ngan komuniti pembelit ni? bkn ke org kata klu jumpe INDIAN ngan ULAR, bunuh INDIAN tuu dulu.. unless you are one of them... wahaha~

nazrinafifi said...

mr anon; anda sungguh racist. untuk pengetahuan anda, ini belog liberal ok..