Pages

Saturday, January 1, 2011

Of Solar Cycle 24 and 2011~



"If our prediction is correct, Solar Cycle 24 will have a peak sunspot number of 90, the lowest of any cycle since 1928 when Solar Cycle 16 peaked at 78," says panel chairman Doug Biesecker of the NOAA Space Weather Prediction Center.

"Even a below-average cycle is capable of producing severe space weather," points out Biesecker. "The great geomagnetic storm of 1859, for instance, occurred during a solar cycle of about the same size we’re predicting for 2013."

The 1859 storm--known as the "Carrington Event" after astronomer Richard Carrington who witnessed the instigating solar flare--electrified transmission cables, set fires in telegraph offices, and produced Northern Lights so bright that people could read newspapers by their red and green glow. A recent report by the National Academy of Sciences found that if a similar storm occurred today, it could cause $1 to 2 trillion in damages to society's high-tech infrastructure and require four to ten years for complete recovery. For comparison, Hurricane Katrina caused "only" $80 to 125 billion in damage.


Above: This plot of sunspot numbers shows the measured peak of the last solar cycle in blue and the predicted peak of the next solar cycle in red. Credit: NOAA/Space Weather Prediction Center.

*Rujuk sini kalau nak tahu lebih lanjut. Tak tahu apa itu solar cycle? Belajar di sini.

          Yaw peeps, assalamualaikum dan selamat new solar year of 2011!! Wahaa… as usual, new year starts with a bang! (wooh macam entri new year 2010 aku yang lepas…) eh apesal? Apesal? Korang tak tahu ke? Apesal si nazrin ckp psl solar cycle dan segala mendalah graf tuh? Haha. Sebab news(baik korang klik!) yang aku baru dapat semalam proved my prediction went wrongly.

*haa.. ni lah prediction aku. Written emotionally on a piece of paper during PLKN in January 2010. lalala~

*STAR snapshot.

          Tapi kan, bile ckp psl sunnatullah ni, sape lah kite nk sangkal dan predict itu ini kononnya mmg exact solar cycle is 10.7 years… itu semua kejadian Tuhan, jadi memang tak perlu nak konpius dan pening2kan kepala dok pikiaq awat jadi lagu tu… tapi kan, tapi kan, ade jugak peristiwa tahun 2010 yg kasi bikin otak wa pusing… woha! Haa. Apa dia? Moh check status aku nih… (wah… mcm sorotan 2010 dlm newspaper la pulak…)


          Tahukah anda mengapa Musa ibn Usair mengambil keputusan membakar kapal perang islam tatkala musuh telah menanti di bibir pantai? Dan tahukah anda mengapa Najib Razak begitu komited merealisasikan misi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020? Jawapannya kerana kedua-dua tokoh ini sedar bahawa Islam hanya kuat apabila mereka berada dalam kesempitan…^^. Anda rasa ada jurang kontradiksi? Tepuk dada tanya iman, jangan tanya system kapitalis~


“I’m gay and I’m fine with it. Saya okay dengannya.”
*Tyson Gay, ada sorang mamat Melayu kat negara aku dah mencabar hak ketuanan nama kau. Kecil tapak tangan, nyiru aku persilakan untuk kau melaknat dan menulah mamat celaka tersebut.


          Aku pelik. Dalam menarik lebih ramai kerbau(yg dicucuk hidungnya), hujah apa yg ustaz2 syiah gunakan untuk menegakkan benang yg basah? Dalil apa yg mereka pakai utk menghalalkan darah Sunni sehingga pihak berkuasa membutakan mata ke atas jenayah ‘melumat-lumatkan bayi dalam kandungan’ ibu yg berfahaman Sunnah wal Jamaah? Umat oh ummaattt!!!


“allahumma yaa muqallibal qulub… sabbit quluubana ‘ala Diinik… amin~”. Kulihat, pak imam, uncle Malik (buruh Indonesia) dan seluruh warga jemaah mengaminkan doa yg sama. Kan best macam ni… dahlah serumpun seMelayu, seagama pulak tu… toksah le gaduh2 lagi ye… *peace.

----------------------

2010- Year of Blessings and Change

          Jadi, itulah award yg aku beri untuk tahun 2010. Change for good, for sure. And syukrullillah, blessings from Him were indeed very splendid.. (rasa mcm nk nyanyi lagu Maher Zain pulak…). So, apa azam aku tahun ni? Satu je aku nk ckp, kurangkan blogging, kerana exam besar menanti anda, ye Nazrin Afifi Nasruddin… fuh peluh besar.

*oh btw, korang tahu ke ape solar year, lunar year and lunisolar year? Sila baca artikel ini, tak kisah la kau nak tahu ke tak nak… chow.


8 comments:

Einstein junior said...

hepi new year bRO!!!

Nina Mazlan said...

waaa,impress! :P

nazrinafifi said...

wohoo.. thnx korang~

fatien A. said...

ohh kepala otak kau mmg hebat kan. new solar year bagai. HAHA!

@re_ZinT.T said...

pabila dh mati bosan tahap gaban kt plkn..bnde gini pun rse best..haha

nazrinafifi said...

wazin; engkau sgt benar... haha

Nur Izzati Abdul Rahim said...

musa ibn usair ke tariq bin ziyad yg bakar kapal perang org islam?

nazrinafifi said...

ha'ah an.. baru ak prasan.. due2 org kot..haha. ni ak cedok mase ceramah kat masjid..