Pages

Wednesday, June 22, 2011

Tautan Hati



Okay, I know that this novel was like sooooo yesterday, dan memang dasar loser lah aku ni kan sebab baru jek habis baca tautan hati. Hehs. Tak kira tak kira, aku nak kritik jugak. Nak jugak nak jugak. Blog aku kan..? :0

And ohh btw, before this ada je member2 yg rekemen buku nih utk dibaca… tapi aku buat endah tak endah jek… mungkin sebab time tu aku rasa baca kamus lagi best dan bermakna kot… err…

Pernah chaletmate aku si Zameer ckp, “ isy takdok kijo’e mung nih baco tautan hati.. jiwang karat!! Istighfar semuanya…” Dan sebab tu la aku menangguh-nangguhkan baca novel ni. Kalau terkantoi aku baca novel ni, dihamburnya fitnah aku ni mat jiwang. Walhal aku tak pon!!! (err.. ego lelaki memang tinggi kan…?) :)

Tak kurang jugak ada orang kata, “ kalau aku, aku tak baca novel2 camnih.. tengok coverpage pun mcm ntahapehapentah… ade ke patut letak gamba akhowat main senyum2 blablabla potpetpotpet ngumpatngumpat… tak thiqoh!!” pergh.. yg ni syadid habis.

Tapi Alhamdulillah aku tak termakan hasutan iblis2 yg mencegah aku daripada membaca novel nih.. suara2 sumbang tu aku persetankan. Peduli apa pendapat orang?! Lalu aku meletakkan keazaman yg tinggi utk mencedok sedikit, kalau tak banyak, khazanah2 ilmu yg ada dlm novel nih… (bayangkan mata aku ber-sinar2…shiny miny).

Secara keseluruhan aku dapat simpulkan bahawa novel ini bertemakan dakwah fardhiyyah. Atau dlm bahasa yg lebih kool, ‘melasso target’. Wahh!! Dan antara quote yg agak best drpd novel ni ialah, ‘perasaan tak mampu dan tak layak (dakwah) memang perlu ada dalam diri kita tapi apabila ia terlalu menguasai diri, itu bukan tawaduk lagi namanya sebaliknya merupakan alasan ciptaan syaitan supaya kita meninggalkan kerja mulia ni (dakwah)’.

Sebagaimana novel Syabab Musafir Kasih, masa mula2 baca novel nih, aku expect teknik penulisan Tautan Hati akan juga turut gempak. Tapi sedihnya, expectation tinggal expectation. Bagi aku, Tautan Hati terlalu naratif (dah fiksyen memang la naratif ye dak?). Plotnya banyak, tapi mesejnya sikit. Maka tidak hairanlah kalau korang sendiri baca pon dah boleh khatam in a single day, sebab ayatnya kurang mengetuk otak untuk berfikir, dan penceritaannya lebih kepada kita untuk menerima.

Oh well, sekali lagi aku tekankan, beauty lies in the eyes of the beholder. Aku selaku munsyi bahasa, memang terkesan jugak la dengan banyaknya kesalahan tatabahasa. Penggunaan ‘baharu’ dan ‘baru’ pun salah. Dan mungkin, korang selaku da’ie bertaraf super saiya hoyeahh, akan melihat banyaknya uslub dakwah yg berpotensi dicuba. Setiap individu berhak menilai sendiri.

................

“Aku rasa Tautan Hati ni terlampau perfect la… Fatimah Syarha ni tak realistic betul.”

“Kan..? kalau zaman Arqam dulu tu boleh la jugak… kat Malaysia skarang ni susah giler kot nak apply…”

Ade la jugak segelintir manusia mempersoalkan kerelevanan plot Tautan Hati kat aku. Kata mereka; tak berapa ‘kena’ dgn hakikat masyarakat kini. Well, what do you expect? This is a novel. Fiction pulak tuh… tak perlu ada obligation for relevance-ness (ade eh istilah nih?) kan…?

“Kau kene paham… biarpun tak ikut reality, at least Fatimah Syarha dah usaha meletakkan benchmark kat kite. After all, memang itu pun, kita, selaku orang Islam kene buat kan… cerita ‘perfect’ mcm ni laa yg sepatutnya society pegang…” Aku just nak ckp, well said Imran Rasid (whoa that rhymes…)


*sila google kalau nak tahu synopsis novel ini… peace.


9 comments:

Einstein junior said...

weyh..nama aku ada la dalam post ni..terharu weyh!! hahahaha

Nina Mazlan said...

heh.aku pon tga berusaha habiskan novel tu stlh sekian lama beli. -.-

dan mmg pon, cita tu cam over.imtisal pya mslh mcm kejam sgt, asiah yusro pya peribadi mcm perfect gila.tp aku suka pendapat imran.waaahhh ^^

eleh.yg ckp jiwang tu pon bc jugak kot.lalala~~

fifi said...

imran; mane ade mane ade. name kau xde laa.. silap tengok kot kau nih..ish perasantan tol..

ena; setakat bace je la.. tapi tak jiwang2 pon.. jaga hati!! :P

Norain Ishak said...

pergi baca contengan jalanan lahhhh!HAHA.

shknhssn. said...

Aku dah hbis baca! Utk aku so-so jela novel ni. Certain things boleh la amek utk ilmu suma. Tp ada gak part2 yg kita cm "amenda laa", tak berapa munasabah.

Ok sekian harap maklum. :D

zulayha aziz said...

tautan hati..lame gak la kawe nk mengkhatam kat novel ni slalu sehari dapat khatam 3 buah novel... tapi novel ni amek masa seminggu..
syabab yg best !

atikah abd aziz said...

saya pun dah baca cerita ni. setuju, novel ni tak masuk akal. perfection doesnt exist ... tp utk dibuat sebagai benchmark, mungkin still "boleh bla" la ~ :)

cuma,

saya bersikap skeptikal thdp

1.watak aisyah yusra yg terlalu prefect
2. soal bertaut kerana Allah smpai nak kahwin pun bole sesuka hati pass pass Aisyah Yusra tu ... mcm pelik boleh maen pass pass perempuan utk kahwin. hurmm. what say you ?

nazrinafifi said...

haha. main pass pass pulak eh..? agak aa mcm murah pulak boleh diperlakukan sedemikian rupa. tp mungkin jugak si yusra tu relax di 'pass-pass'kan sbb die mmg ade keyakinan yg tinggi kpd parents dan Allah. after all, mmg camtu pon, kite kene bergantung sepenohnye kpd Allah kan dlm soal jodoh... err ape aku merepak da.. ahaha

atikah abd aziz said...

yela ... tp memang kalau cinta kerana Allah, yakin kepada Allah smpai mcmtu eh ? hurmm susah sikit nak terima konsep tu ... mcm dh melanggar sikit lumrah manusia, sedangkan Islam tu tak merubah human nature, cuma' memperelokkan ' or melengkapkan lagi human nature .... tktaulah .. hehe