Pages

Sunday, September 18, 2011

Muslim Youth Camp (MYC) 2011



“Aku tak puas hati dohh… apesal MYC tiga hari je weh..? huhu~”

“Lek ahh Hijaz… aku rasa tiga hari tu pon sbnrnye dah lebih dari memadai,” balas aku.

“Tapi aku rasa tenang gile kot kat kem tuh…”

“Habis, kat KY tak tenang?” haha ok yang ni aku tipu je… memang anticlimax lah kan kalau aku reply kat si Hijaz ni macam tu. Mau mintak backhand free2 je karang… haha =P

----------------------------------------------

Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga -Ustaz Nizam


All in all (pergh conclusion terus), so I had my second MYC (16-18 Sept) at Kem Bina Semangat Kuala Kubu Bharu which is just opposite of the DQ and this time, I was appointed as Special Task exco coz I wanted to. HAHA. Dan secara ad-hoc jugak aku kena jadi ‘penghulu’. =.=

Input dan aktiviti modul yg disediakan oleh Brother Yorke (mamat Warwick) ni agak banyak and thus I wuld like to take this as an excuse for me to spill ‘em all out in this blog sbb korang kan dah sedia maklum yg aku ni dasar pemalas Snorlex. And btw, I guess pictures did speak louder rather than reading between the lines kot… =D


Hanyasanya Allah yang mencipta rasa cinta -Ustaz Zam

Al-Quran ialah panduan lengkap hidup insan, bukan buku resepi mahupun buku sains moden -Brother Shah


Yang membuatkan MYC agak special pada tahun ni ialah… err… firstly aku rasa sebab penceramah jemputan kot. Walaupun Ustaz Hasrizal & Ustaz Erfino dikatakan terpaksa membatalkan jadual last2 minit, tapi rasanya kehadiran Brother Shah Kirit, Ustaz Zamri tv9 dan Ustaz Nizam sudah cukup membuat kitorang puas hati dengan ilmu yg disampaikan Alhamdulillah…

Secondly; fasiliti kem yg superb kalau nk dibandingkan dengan tahun lepas. Dewan ada air-cond… karpet surau empuk… tanggam tiang surau yg kemas… bilik mandi open-air… simen walkway yg pure tak campur banyak pasir… dan air ventilation kat dining hall yg super effective. Hehs… dasar mata engineer la kan


Kahwin bukan penyatuan 2 jiwa, tetapi penyatuan 2 keluarga -Ustaz Nizam


Thirdly; tema MYC tahun ni yg tak boleh blah… “Saya, kamu dan dotdotdot…” Aku pun agak hairan knape laa si Yorke buat modul yg dah mcm kursus prakahwin JAIS, walhal bebudak ni takde laa miang mane nk kahwin awal ape sume… hahah. Si Aslam tu mmg ofcos excluded laa… no offense!!


Learning is continuous. ambil ilmu di luar kuliah utk mendapatkan 'degree' yg lain dalam hidup -Kak Azila


Part yg paling best would be the forum between Kak Azila (ex-Soton), Ustaz Nizam (mursyid dunia akhirat), Brother Isa (ex-Imperial) dan Dr. Shafie (ex-Notts). Moderator pulak si Jpah (ex-Imperial). Best sbb isu ‘Cinta vs Cita-cita’ dikupas dgn baik oleh org yg mmg betol2 ahli dan sudah berkahwin serta diskusi dua hala yg agak panassss… pengalaman Kak Azila la yg paling best sbb dulu dia anti lelaki pastu tetiba sekarang dah kahwin haha (habis la aku kalau dia baca blog neh…)


Live your life!! Getting degree is not the end of it -Ustaz Nizam

Tarbiyah itu berterusan. Dakwah dan Islah mesti beriringan -aku.
btw aku suka gila gamba ni. thnx ahh yorke



* btw, MYC kali ni agak merubah paradigma seseorang. Dahsyat betol. Ade sorang member aku ni dulu dia kata dia nak ehem2 sebelum fly… alih2 lepas terkena penangan MYC, dia ubah fikiran nak ehem2 lepas grad masa kerja. Sentappp~


3 comments:

Aizuddin Abdul Hamid said...

suka statement last ko, yang mengubah paradigma seseorang tu,
alhamdulillah ^^

fifi said...

haa. takleh nk wat ape2 la kan.. keputusan atas tekad individu haha

nur atiqah yahya said...

salam...nok gi la skali program ginih...