Pages

Tuesday, March 12, 2013

DST for dummies - in Malay =)


        Suatu ketika dahulu, sudah menjadi kelaziman bagi aku untuk menjawab pertanyaan orang tentang masa ketika di padang bola. Sekilas matahari di ufuk senja, biasanya sudah aku tahu masa yang tepat tanpa melihat jam tangan. Anyway, mana ada orang pakai jam masa main bola petang-petang. Rimas kot.

'Ala kulli hal, situasi ini sudah tak sama lagi seperti dahulu di tanah Inggeris. Sekilas matahari di langit sekalipun, masa tempatan langsung tak dapat dijangka. Lebih-lebih lagi ketika peralihan musim di mana Bumi pada waktu ini sedang beralih posisi dari kedudukan solstis kepada ekuinoks. Saban hari waktu solat berubah dalam julat minit yang agak besar.

Nah, kalau nak cakap waktu solat lagilah buat aku rasa rimas. Sebab kalau di Malaysia, biasanya perbezaan waktu solat di antara dua tempat yang jauhnya +-1 darjah longitud hanyalah 4 minit (contoh; kuala lumpur-kuantan). Bagi jarak yg serupa di tanah Inggeris, beza waktu solat adalah lebih besar!!! Ini belum kira beza mazhab lagi ni… hehs.

Antara kesan peralihan masa di tanah Inggeris ialah dapat meningkatkan tahap proaktif dan kesedaran orang2 Islam. Pernah terjadi pada tahun lepas, aku terperangkap dalam 'lab' dari sebelum masuk waktu zuhur sehingga masuk waktu asar. Ada muslim yang mengambil keputusan untuk menjama'kan zuhur dan asar, dan ada juga yang keluar 'lab' sebentar utk solat di 'walkway' seperti aku. Alaa benda common sense kot semua boleh fikir

Pernah ada orang tanya aku, "kat sana boleh nampak aurora tak?"

Dan biasanya aku akan jawab, "kat sini ada awan nano je…." Suasana panas bermentari dan langit cerah tanpa awan ialah perkara yg sgt jarang berlaku. Dlm seminggu mungkin berlaku sekali je kot. Sejujurnya aku agak stres dengan keadaan seperti ini. Sudahlah masa awal tahun baru-baru ni aku terlepas Quadrantids meteor shower, nampak gayanya kali ni aku akan terlepas komet PanSTARRS juga kot.

Senang cerita, agak sukar untuk aku meramal cuaca di sini. Semalam turun salji buat kali ketiga, walhal ni dah nak masuk tengah bulan tiga. Jadi, errr apa je yg best di tanah Inggeris? Cerap bintang =D. Kalau tiada awan nano pada waktu malam, alhamdulillah bintang2 jelas bertebaran di sini, sekalipun berada di kota London!!! 

London bukan macam Kay-El. Sudahlah banyak pencakar langit di KL, kemudian semua lampu limpah kalau boleh nak suluh langit macam di KLCC. Hakikatnya, UFO cuma turun di US je, kalau tengok movie2. Motif gila kan suluh langit? There are actually many other ways to present the art of lights, without compromising our younger generation to learn stars at night.

Baik, dalam blogpost kali ni, aku ingin berkongsi dengan kalian berkenaan 'Daylight Saving Time' secara mudah atau 'DST for dummies', dalam bahasa Melayu. DSTlah merupakan penyebab beza masa antara Malaysia dan tanah Inggeris berubah dari 8 jam kepada 7 jam, atau sebaliknya!! Jadi, bagi yang jenuh nak menjawab persoalan perubahan masa kepada sanak saudara di kampung, silalah share blogpost ni ya =)

--------------------------------------
[ditiru-tepek daripada webpage ni, di'google-translate'kan dan diedit bahasanya setakat yg termampu. Tu diaaa rosak habis bahasa. Mamposlah aku kalau umi tahu]


Daylight Saving Time - sering kali dirujuk sebagai "Waktu Musim Panas", "DST" atau "Waktu Penjimatan Siang" - merupakan cara bijak untuk memaksimumkan masa-masa cerah pada waktu siang dengan menetapkan masa satu jam ke hadapan pada hari-hari musim panas. Masa yang ditetapkan tadi akan dikembalikan semula pada musim luruh.

Penukaran jam ke belakang atau ke hadapan?
Jam bergerak ke hadapan (= kehilangan satu jam) pada musim bunga apabila DST bermula, dan jatuh kembali satu jam (= mendapat satu jam) apabila DST berakhir pada musim luruh. Bagi mengingati pergerakan jam yang betul, terdapat kata-kata yang mudah diingati: "musim bunga ke hadapan, musim luruh kembali" (spring forward, fall back).

Hemisfera Utara
Kebanyakan negara di kedudukan hemisfera utara mematuhi penggunaan DST. Di hemisfera utara, Waktu Penjimatan Siang bermula antara Mac-April sehingga September-November. Kemudiannya, masa piawai kembali digunakan antara September-November sehingga Mac-April.

Hemisfera Selatan
Manakala di hemisfera selatan, Waktu Penjimatan Siang bermula pada September-November sehingga Mac-April. Kemudian, masa piawai digunakan antara Mac-April sehingga September-November. 

Mengapa DST?
Kebanyakan negara menggunakan DST untuk memaksimumkan penggunaan waktu siang. Ramai orang percaya bahawa DST boleh dikaitkan dengan pengurangan kemalangan jalan raya dan kecederaan. Waktu siang yang ekstra dikatakan dapat memberi lebih banyak masa untuk bersosial kepada kanak-kanak dan boleh meningkatkan industri pelancongan (lebih masa aktiviti luar).

Selain itu, DST juga digunakan untuk menjimatkan tenaga dan mengurangkan cahaya tiruan yang diperlukan pada waktu malam - satu jam ditetapkan ke hadapan pada musim bunga, dan dikembalikan semula ke masa piawai pada musim luruh. Walau bagaimanapun, terdapat banyak kajian yang tidak bersetuju berkenaan penjimatan tenaga DST.

Agak sukar untuk meramalkan masa depan Daylight Saving Time. DST mungkin boleh berubah dari semasa ke semasa atas sebab sambutan, peristiwa khas atau kondisi semasa. Amerika Syarikat, Kanada dan beberapa negara lain telah melanjutkan DST pada tahun 2007; tarikh permulaan yang baru ialah pada hari Ahad kedua dalam bulan Mac (sebelum ini hari Ahad pertama dalam bulan April) sehingga hari Ahad pertama bulan November (sebelum ini hari Ahad terakhir dalam bulan Oktober).

Sejarah ringkas DST
Benjamin Franklin merupakan orang yang pertama yang mencanangkan idea Daylight Saving Time pada tahun 1784. Akan tetapi, DST moden tidak pernah dicadangkan sehingga pada tahun 1895, apabila seorang ahli entomologi dari New Zealand, George Vernon Hudson, membentangkan cadangan penjimatan siang sebanyak dua jam kepada Persatuan Falsafah Wellington.

Konsep DST terutamanya dikreditkan kepada seorang jurubina Inggeris, William Willett pada tahun 1905, apabila beliau membentangkan idea untuk memajukan jam dalam bulan-bulan musim panas. Cadangan beliau telah diterbitkan dua tahun kemudian dan diperkenalkan kepada House of Commons pada bulan Februari 1908. Rang Undang-Undang Penjimatan Siang yang pertama telah diperiksa oleh sebuah jawatankuasa tetapi ia tidak pernah dijadikan undang-undang. Semasa perang dunia pertama pada tahun 1916, DST telah diguna pakai dan dilaksanakan di beberapa negara Eropah yang pada mulanya menolak idea tersebut.

Apakah DST sentiasa satu jam mendahului masa piawai?
Marcapada, satu jam awal sering digunakan. Dalam sejarah DST, terdapat beberapa varian masa yang telah digunakan seperti pelarasan setengah (30 minit), pelarasan seganda (dua jam), dan pelarasan antara 20 dan 40 minit. Malah, pelarasan dua jam telah digunakan di beberapa negara pada tahun 1940-an.

Pelarasan setengah (30 minit) juga kadang-kadang digunakan di New Zealand pada separuh pertama abad ke-20. Selain itu, Lord Howe Island di Australia (UTC +10:30) mengikut jadual DST di mana jam berpindah 30 minit ke hadapan, iaitu UTC +11; Waktu Siang Timur Australia (Australian Eastern Daylight Time, AEDT) ketika DST.

Kadang-kadang, DST digunakan untuk tempoh yang lebih lama daripada musim panas seperti di Amerika Syarikat semasa Perang Dunia II. Dari 3 Februari 1942 sehingga 30 September 1945, kebanyakan tempat di Amerika Syarikat menggunakan DST, dan waktu itu dipanggil "Masa Perang."


1 comment:

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Perkongsian yang amat menarik. Teruskan usaha anda untuk berkongsi ilmu yang bermanfaat seperti ini untuk rakyat Malaysia. :)

10 TIPS Merangsang Kehamilan