Pages

Sunday, November 23, 2014

What we did last summer #4

Hari kesebelas di tanah Inggeris, bumi Edinburgh dirahmati hujan sebasah-basahnya. Dari pagi sampai malam. Lalu setelah usai meneliti weather forecast, aku mencadangkan agar jaulah difokuskan pada aktiviti indoor sahaja.

Edinburgh selaku bandar yang diwartakan sebagai UNESCO heritage site menawarkan pelbagai jenis tarikan, terutamanya muzium-muzium dan aktiviti kebudayaan. (dah macam website kerajaan pulak dah gaya aku menulis ni heh) So, lepas membeli cekelat dan beras di Aldi, kami pun terus ke National Museum of Scotland.

3 jam jugaklah kami melepak dalam muzium tu. Memang best dan besar gila muzium ni. At least 3 kali ganda lagi besar daripada muzium negara kita aku rasa. Dan bagi aku jugak, muzium ni merupakan muzium ketiga yg paling best di UK ni, selepas London’s natural history museum dan science museum.


Even dah lebih 3 kali aku visit muzium ni pun, masih ada bahagian yg aku belum cover. Insya-Allah boleh khatam la kot sebelum aku grad nanti. Lalu menjelang petang, kami pun memenuhi tuntutan alam di mosque kitchen (tepi central mosque je). Ok laa nasi beriyani dia boleh tahan sedap.

Malam tu kami bergotong-royong buat gulai ayam dan blended mushroom soup. Mak oiiii dah lama gila tak makan gulai ayam umi sampai menangis-nangis aku makan. Ok over. Dan malam tu jugaklah umi menurunkan resepi2nya kepadaku. Tapi disebabkan memory retention aku super-lemah dan aku tak jot down apa yg diberitahu, so aku lupa sampai sekarang T_T

Keesokan paginya pula kami tawaf universitiku. Saja umi abah nak tengok tempat anak diorang belajar, haha. From library, aku bawak family around university buildings (yang tak lawa pun sebenarnya), pusing the loch (tasik) dan the lawn (garden uni). Banyak jugakla tempat utk release stress di uni aku ni. Penuh kehijauan (ehem) dan close to nature gitu.

Habis tawaf lebih kurang, kami lalu terus drive ke Livingston - outlet stores lebih kurang mcm Cheshire Oak. Otw to Livingston tu aku cakap lah agar perhati countryside di kiri kanan. Even dah banyak kali aku lalu jalan kampung ni, aku still tak puas tengok pemandangannya yang sangat tenang. Ladang gandum sejauh mata memandang. Kerbau dan biri-biri pula berlari-lari riang. Ehchop mana ada kerbau hahaha.

Nasib aku baik sebab kami tak berlama-lamaan pun di Livingston. Maka jaulah diteruskan dengan meneroka bandar Edinburgh. Kami park kereta berhampiran bus station, dan dari situ kami merinci setiap sudut bangunan lama sehinggalah ke Edinburgh uni. Sepanjang jalan, kami melalui the princes mall dan royal mile. Nak dekat maghrib kami pun singgah di central mosque untuk solat dan melepaskan lelah.


Pagi esoknya kami bangun dengan sarapan blended mushroom soup lagi, haha. Selepas sarapan, kami melawat Edinburgh Castle memandangkan cuaca sangat cerah dan panas. Dan secara tidak langsung juga aku dilantik menjadi tour guide tak bertauliah untuk menerangkan sejarah istana ini. Entah apa benda yang aku merepek pun aku tak ingat hadoiilah. Kemudian, kami melawat national scottish gallery dan berlibur sebentar di princes street garden. Tiba2 umi tanya, “umi raso umi nok belilah kain tola hok macei abe guno tu. Nok beli mmano?”

“Ooo kain tola hok macei kain basuh kreto tuh? Tu travel towel. Buleh nok beli kkeda sports direct kalu nok gak. Jom.” So aku pun bawaklah family ke St James yang berhampiran dengan Omni. Kami pulang ke rumah awal hari ni sebab nak kemas2 luggage. Pagi esok pun nak kena bangun awal untuk bersiap-siap ke Cambridge.

Lepas subuh kami terus shoot ke Cambridge melalui jalan pantai (which lalu Newcastle). Saja nak ambil angin North Sea kononnya. Sesampai je di Cambridge, kami terus minta kunci rumah from Graham (also from Airbnb). Sangat convenient sebab rumah dia tu within walking distance je from the city centre. Note: susah ok nak cari cheap accom around the city.

Petang tu kami buat tour dalam Trinity College. Fefeeling nak jadi budak pandai lah kononnya. Tapi feel tu tak pernah ada pun sebab sedar diri ni bangang kot? Hahahha. Then we tried trinity boat punting. Pricing dia ok la. £14 a boat selama sejam (tapi kena punt sendiri). Fuhhh susah gila wa cakap sama lu for a first timer. Dah melilau selama 15 minit dan dilanggar bot2 orang lain, barulah aku dan adik lelaki aku jumpa cara macam mana nak manoeuvre bot tu without actually thrusting the pole to the riverbed. I literally felt baju yg aku pakai tu terasa ketat selepas sejam punting sbb muscle2 semua naik haha. Boat punting hari2 ni memang tak payah pergi gym terus wa cakap.


Dah penat dan lapar, kami lalu terjumpa restoran Agora further down the road from the trinity college. We thought it was the only halal restaurant available in the city centre so we redah je despite the price. Ternyata sangkaan kami meleset. Rupa-rupanya ada banyak lagi kedai makan halal when we went to the Abu bakar assiddiq mosque, hadoiii.

Masjid di Cambridge ni sumpah meriah gila wa cakap lu. Dengan budak2nya main kejar2 dan orang tak putus2 datang. Setelah berbasa-basi dengan a few ahli kariah, the locals cakap bahawa mereka sangat kenal dengan seorang Malaysian bernama Fairuz sebab pernah jadi imam di masjid tu. Aku rasa a bit excited kot bila dengar ada Malaysian yg aktif melibatkan diri dlm gerak kerja masjid locals ni. Tapi sayangnya, orang-orang macam Fairuz dan arwah Mas Afzal dah lama tak kedengaran di bumi UK ni. Mereka orang Malaysia yang dikasihi masyarakat setempat kerana rajin turun padang memperbaik umat. Kita?

Sama-sama tepuk dada tanya selera. Dan petang tu, kami berselera di Carlos kebab sebelum pulang ke rumah Graham. Keesokan harinya, yakni hari terakhir family di tanah Inggeris, kami meluangkan masa pagi dengan berbasikal (curi basikal Graham) di sekeliling kawasan rumahnya. By tengahari, kami dah pun berada di Camden town, London.

Cuaca hari terakhir jaulah di Camden ni sangat panas dan cantik. Pelancong pun ramai gila. Di sini, kami membeli beberapa cenderahati untuk dibawa pulang seperti beg dan fridge magnets. Jalan-jalan cuci mata sikit, then kami terus shoot ke Heathrow to return the car. Rasa sebak jugaklah sending goodbyes to umi abah dan adik2 di Heathrow, tapi adik aku dengan muka stone nya rilek je cakap “selamat poso dan berayo lah abe di bumi england. Bye.”



Hampeh sungguh. Maka dengan ini berakhirlah family trip kami untuk summer 2014. Entah bilalah pulak nak ada masa utk buat family trip mcm ni lagi. So that’s basically all of what we did last summer. Eh. Tak tak. Lepas hantar family balik Malaysia, aku lepak for a few days in London then pusing Turki pulak. Lol lupa. Tapi cerita Turki aku cerita lain kali lah. Dah berjam aku menghadap laptop utk siapkan posting ni.

As for now, bye.

Friday, November 14, 2014

What we did last summer #3

Sebelum ke Liverpool, kami buat mushroom soup dan makan frozen pizza for breakfast di Manchester. Agak sedih sebab rasa mcm sekejap je dpt jumpa le cousin. Huhu.

Anyway, our first destination pada hari kelapan jaulah is Cheshire Oak. Haa ni macam tempat heaven lah utk kaki shopping. The most time-consuming place we went was kedai Clarks. Sumpaaaah lama gila lepak kat dalam Clarks. Nak dekat tengahari camtu kot baru keluar, with berbakul-bakul kasut perempuans la of course. Haha.

Then, we went to Anfield; abah’s favourite football team home ground. Tak buat stadium tour pun. Just ambil gambar di luar stadium dan tengok2 merchandise. Abah tak beli baju Liverpool pun sebab abah dah beli kat London haritu. So lepas pusing2 lebih kurang, kami terus ke Albert Dock - mengambil angin Liverpool yg bertiup sepoi2 bahasa dari estuari sungai Mersey. Lawa sungguh la area Albert Dock ni, tapi terasa agak ralat sebab tak berkesempatan untuk masuk The Beatles Story dan Museum of Liverpool. Jadi Insya-Allah kena pergi lagi sekali ni.

YNWA!

Kemudiannya petang itu kami solat di Masjid Al-Rahma dan makan di area2 situ jugak. Setelah kenyang perut kenyang jiwa, kami pun terus shoot ke Lake District. Jauh jugaklah drive. Tapi penat jalan jauh agak berbayar apabila kami dah masuk area Keswick. Subhanallah pemandangan alam di kiri kanan jalan memang sangat cantikkkk. Umi pulak tak habis2 “eh abe miri la yaya cepat ambil gambarrr!!!” hahaha. Signboard rusa pun bersepah tapi takde pulak nampak sebarang kelibat rusa hmmm. Nak dekat Isya mcm tu kami pun sampai di Lynton Lodge Studio.

Pada hari kesembilan (entahlah mcm dah lost track hari), kami berpagi-pagian di Derwent Water Marina. So nature i tell you. The view of the lakes from here is simply superb! Tapi kami tak sewa apa2 fasiliti marina pun (eg. kayak, bot) sebab pagi itu mcm sgt gloomy, mendung, hujan2 manja, dan sejuk. Jadi kami pun ambil keputusan utk tour Keswick city. Pagi tu kami park kereta di ‘Booth’ and from there, we walked to the Hope Park and then straight to the Derwent Water Lake.

At the Derwent Water Lake, there’s a walk path at the right side if you’re from the Hope Park. The walk path tu leads towards a small grassy hill full of sheeps! I can’t really explain with words of what we saw here. Lawa gila, dan dalam masa speechless tu, kami adik beradik berkejar-kejaran pula dgn biri-biri tu. Rasa mcm hilang segala stress as those thick black clouds subsided.

Abah; 'Ni lagumano ni nok selfie ni?' [dialog hanya rekaan]

Memandangkan hari semakin cerah, kami membuat keputusan untuk menaiki Keswick Cruise Launch. Sementara menunggu giliran cruise, aku sempat membeli beberapa keping roti dan mengalihkan kereta ke tengah bandar sikit (so takde la family kena jalan kaki all the way back to the Booth). The cruise lasted for about an hour; a very worthy one hour it was indeed. It had a few stops, so kalau ada yg nak turun and do a bit of hiking, one can do so and return with the same cruise using the same ticket.

Before we headed back to our studio, we bought a barbecue set (abah was so excited about this box set concept) and a lot of potatoes. There’s a few halal restaurants in the city, but they were like very posh and proper and super-expensive so we thought to ourselves ‘why not do a barbecue?’ Abah siap cakap, “bagus jugok ado instant barbecue set nih. takdok kat malaysia lagi… pehh konsep ni buleh bowok kelik buat bisnes."

Haha. Lepas rehat2 sekejap di studio, kami buat sikit evening stroll around Keswick town. Nasib baik studio dekat je so everything was like within walking distance je. Kami pergi ke Fitz Park dan menyusur di samping River Greta. Menjelang malam, kami pun pulang untuk makan nasi (lol perut melayu sangat) dan terus melelapkan mata.

Begitulah ceritanya di hari kesembilan. Plan asalnya adalah pergi melawat Conister Slate Mine. Tempat ni agak interesting sbb dia ada aktiviti panjat2 via ferrata! Tapi sebab tempatnya agak jauh dan aku rasa tak semua family members dapat appreciate geology, maka aku batalkan plan ini. Lain kali mungkin. The Falls pun tak hike lagi. So mcm definitely kena pergi Lake District semula!

Yes. Our studio's backyard. Boleh peluk biri-biri tu kalau nak.

Keesokan paginya kami menikmati keindahan alam dari studio kami. Ia menghadap ladang biri-biri serta berlatar belakangkan bukit2 di sekitar Lake District. Sempat juga aku berkenalan dgn seorang pasangan tua yang menyewa studio di belakang kami. Katanya pernah berkhidmat di Singapura sebagai seorang pegawai tentera semasa mula2 tanah melayu mencapai kemerdekaan. Aku agak terkejut. Badannya yg tegap dan cergas langsung tidak menggambarkan usia sebenarnya (I mean, you can do the math la with his age).

Selepas breakfast, kami berjalan kaki dari studio kami ke pencil museum. Best weh muzium pensel ni. Sangat berinformatif walaupun dari luarnya ia kelihatan seperti tadika kanak-kanak. Kemudian, kami terus bertolak ke Glasgow setelah membeli beberapa cenderahati di bandar Keswick.

Destinasi pertama kami di Glasgow ialah, tak lain tak bukan, pasar raya Bonnypack -.-! Mula-mulanya umi abah nak beli pinggan mangkuk Corelle je, tapi last2 segala mak nenek barang dapur termasuk teko teh pun dibeli. Tapi teko teh stainless steel tu memang lawa la hands down, haha. Kemudian, kami ke Glasgow Central Mosque untuk menunaikan solat. Masjid ni serius sangat besar dan best. Kami lalu dinner di Shereen Palace, Govanhill, selepas mendapat rekomendasi daripada Hudzaifah.

To be honest, aku tak tahu nak dibawa ke mana kalau nak berjalan di Glasgow. Orang Glasgow sendiri pun prefer berjalan di Edinburgh, haha. Akhirnya, kami ke Uni Strathclyde dan George Square. Abah kemudiannya rasa teringin untuk melawat Uni Glasgow (entahlah kenapa). Nak masuk waktu maghrib, kami pun terus shoot ke Broomhouse, Edinburgh. Home sweet home!

Di Edinburgh ni kena lama lah sikit. Sama mcm London, sebab sangat banyak pekara yg boleh dibuat dan tempat yg boleh dilawat. ‘Ala kulli hal, cukuplah sampai di sini dulu utk episod kali ni. Hari yang kesebelas dan seterusnya akan…

…bersambung.

Thursday, November 6, 2014

What we did last summer #2

Sebelum kami ke Brighton pada pagi hari keempat, aku dan abah ditugaskan untuk ambil kereta sewa di Enfield, London. Agak jauh tempat amt vehicle rental ni, tapi sebab nak sewa murah punya pasal, abah aku kata bedal je. Plan asal nak sewa peugeot tepee (better mpg efficiency), tapi tak dpt sbb time tu amt ada merc vito je. In the mean time, umi dan the siblings main basikal around hyde park, pusing2 area royal albert hall dan mengejar itik-itik (?)

Lepas kami check-out dari rumah Analisa di Queensborough terrace, kami makan tengahari di Malaysia Hall dan kemudian terus vroom2 ke Brighton. Di Brighton, kami tinggal di rumah Vicky (also from Airbnb). Vicky and her husband are so nice they rent their whole house for us, including their cute and cuddly cats. Siap bagi pamphlet brighton tour dan panduan drive di bandar (sbb apparently only their citizens je yg tau brighton’s one-way system dan tempat parking yg murah).



Vicky's place. Super-recommended lah!

Usai beramah mesra dgn Vicky’s family, kami pun berjalanlah ke Brighton Pier. Takde apa2 benda yg special pun. Tourists pun tak ramai sangat sbb cuaca tak berapa memberangsangkan. Kedai2 fish n chips pun banyak yg tutup. Last2 kitorang makan kebab je for dinner haha. Daripada info yg brader kebab tu bagi, kami pun mencarilah medina mosque untuk solat jama’ maghrib isya. Jauh jugaklah jalan dlm 15 minit. Aku dah mula risau kalau2 umi abah sakit kaki, tapi aku agak relieved bila umi cakap “umi kalau boleh nok singgoh semuo masjid di bandar-bandar besar. apo2 hal keno cari jugok masjid…”

Dan memang tak sangka jugak sebenarnya, besar rupanya komuniti muslim di Brighton. Masjidnya juga luas dan sangat welcoming. Brothers kat situ pun sangat friendly - kami berborak macam2 hal jugaklah.

Pagi esoknya pada hari kelima, aku terbangun dan tersedar ada kucing tidur sebelah aku, lol. Jinak sungguh kucing 2 ekor ni. Lepas breakfast apa semua, kami pun menyambung pengembaraan kami di Brighton. Kereta kami park di Spring Garden, and from there we walked to the Brighton Dome, Royal Pavillion, Brighton Museum and Art Gallery. Subhanallah beautiful buildings and gardens. Umi dan adik2 perempuan aku tak habis2 ambil gambar bunga haha.

Then at midday, kami pun meneruskan jaulah kami ke Bath. Mula2 ada masalah sikit nak drive keluar dari Brighton sebab takde navigation (line Giffgaff kat sini tersangatlah hampeh). Tapi entah macam mana berkat doa orang musafir barangkali, cepat aje kami sampai ke simpang M25. Masa kat atas highway ni lah tiba2 abah kata nak singgah Stonehenge (sebab tempatnya memang dah otw ke Bath) walaupun metoffice cakap petang tu area tu akan hujan lebat.


And once again, berkat doa parents kot, sesampainya kami di Stonehenge, langit hok jo’ong bertukar jadi ceroh seceroh-cerohnye. Nopak-nopak kami kegembiraan. Bukey setakat lopak, beguling bating pulok depe batu stonehenge tuh lol. Puas hati sungguh bergambar masa ni. Stonehenge yg berlatar belakangkan langit biru dan rumput menghijau tu dah macam desktop background windows dah kami tengok. Pakkk lawa gila.

Nak dekat maghrib mcm tu, kami pun sampai di Bath. Robin (also from Airbnb) tunggu kami dari tengahari kot adehh kesian dia. Setelah bersembang lebih kurang dgn Robin, kami masuk tengok movie Inception kejap (rumah dia ada banyak dvd cerita best2!), pastu boom terus tidur. Penat.

Pada hari keenam jaulah, pagi tu aku decide untuk park kereta di Bath sports centre. Within walking distance lah sikit dengan city center. Dari situ kami ke Bath Abbey, Roman Bath, Bath Crescent dan Jane Austen Museum. Lama jugaklah aku nak pujuk umi masuk Bath Abbey, haha. Ye lah orang melayu kita mana biasa masuk church, kecuali budak2 FCR. Padahal bukan suruh murtad pun.

Aku tak tahu mcm mana aku boleh come out with this idea, but this is what i said anyway, “daley banyok2 church hok abe pernoh tengok, abe raso bath abbey ni lah church hok paling comey. rugilah kito mari jauh2 tapi tak kelih sendiri tak appreciate bilo ado peluang.” Aaaand I really mean it. There’s ostentatious manifestations everywhere in it, from the oblique ceilings to its vividly-decorated glass windows. That’s totally architecture-wise. I’m not gonna delve into pluralism or any of that sort in this blogpost. That’s an entirely different debate, anyway. Fuhhh.

Then petang tu kami solat jumaat di masjid Bath. Ada lah a few muka melayu tapi tak sangka pula boleh terjumpa Azam. Nasib baik ada Azam; sebab kami sedang tercari-cari kedai makan time tu lalu Azam suggest kami lunch buffet di Jimmy’s Spices. Ok lah sedap jugak makanannya. Definitely recommended.

Selesai lunch bersama-sama Azam, kami berjalan ke Putleney bridge. Bergambar mana sempat, lepas tu terus shoot ke Manchester via M4. Haha sumpah random. Plan-nya nak stay mana2 yg dekat dulu (eg. Bristol or Cardiff), tapi sebab dua pupu kami sudah melambai-lambai datang ke rumahnya di Manchester, kami terjah aje lah.


Keesokan harinya (hari ketujuh), lepas makan cekodok pisang as breakfast, kami ke Old Trafford. Duhh nak pergi mana lagi kan kat Manchester ni, haha. Honestly aku tak ingat ini kali keberapa aku visit Old Trafford. Countless times dah, tapi tak pernah pun tengok mana2 match bola di UK. Hmmm maybe I should try once before bfg nanti (kalau ada yg sudi temanlah). Kemudiannya kami ke Trafford Centre untuk cuci2 mata. Cuci matalah sangat. Last2 berejam duk dlm tu shopping apebenda ntah yg penting aku tak terlibat.

Usai lunch di Taiba (aku pun tak ingat dah berapa kali aku datang sini), kami pulang untuk solat dan rehat sepanjang petang. Malamnya kami keluar untuk try faluda (duhhh) dan chicken cottage (double duhhh). Jalan di sepanjang Rusholme pada malam tu sumpah bising. Bukan yg mabuk je, muslims alike pun turut pasang radio kereta kuat2, main hon2 dan sebagainya. Serabut mak, nak.

Ok lah episod seterusnya kami ke Liverpool.

Bersambung.

Sunday, September 21, 2014

What we did last summer #1


London - Brighton - Bath - Stonehenge - Manchester - Liverpool - Lake District - Glasgow - Edinburgh - Cambridge - London

Phew! Baru ada chance nak menaip. So yeah I’ve got asked many times like ‘summer buat apa?’, ‘bawak family pergi mana je?’ and many more along the line. Hence there you go; our itinerary above for those yang merancang nak visit uk dlm masa 2 minggu camtu. But of course, 2 minggu memang tak cukuplah nak pusing satu uk. Ada je tempat yg kami over-looked and ter-miss hmmm.

Ok nak mula dari mana ya?

Preparation, perhaps. Masa family cakap nak datang visit, sumpah aku rasa excited gila, haha. Rasa nak buat macam2 di uk. Rasa nak lawat semua tempat (including those places that i’ve never been before because i’ve been saving it for this exact family trip time, duhh). Plus, we rarely do our road trip together pun, as everyone’s schedule is entirely different. Abah with the endless meetings, umi with the P&P at school, and my siblings with their respective universities and school stuffs. Hence the only 2-week together time.

Then suddenly reality sinks in. I realised that this time I’ve to be super-practical (refer my last point in the previous blogpost). Masa ni lah baru nak fikir ‘umi suka tempat2 yg ada banyak bunga and english decor’, ‘abah cannot drive long hours anymore’. Masa ni jugak lah terfikir ‘adik bongsu aku ni tak berapa suka jalan2 jauh sangat’, ‘adik2 perempuan aku ni kena jaga makan’, ‘aku kena tunjuk qudwah hasanah sikit kat adik2 ni, hahhaa bajet’.

But alhamdulillah all went well.

The Irish Sam dan seorang budak Melayu

Before fetching them at Heathrow, I decided to try the Megabus sleeper coach from Edinburgh. It was not really an awesome experience as the ride is quite bumpy despite the huge size of the bus and I can’t sleep well. However, I met Sam and other globe-trotters there on the bus. Seronok dengar sharing travel mereka. Rasa sangat relatable sebab all of them have been to Malaysia and SE Asia countries. For a few hours, kami rancak bersembang from our respective beds dah macam dalam dorm hahah. One of them (tak ingat nama, but what a kind guy he is) treated us at the Victoria coach station’s coffee nero and from there, we parted our ways.

Yang kelakarnya, family yang sampai dulu di terminal 4 Heathrow. Umi cakap, “Umi ingatkan nanti ado lah ore tunggu mmuko pintu sambil pege kadbod ado tulise ‘keluargo Nasruddin’, tapi cari-cari, takdok ruponyo…”

“Haha tu la. Maso abe otw maghi, abe check flightradar smeta. Tengok-tengok, flight MAS sapa sejam lagi awal dari expected time. Laju teh dio bowok.”

“Umi dok raso pun pilot bowok laju. Tapi banyok kali la jugok dio mmutar2 di london tunggu turn utk touch down. Pening raso."

Tu je la reply aku. Sambil tersengih-sengih macam kera kat airport.


Di London, kami menyewa di Creechurch Lane, Greater London. Betul2 at the heart of London’s financial centre dan sebelah The Gherkin (that iconic bullet tower). Aku guna Airbnb service for most of our stay in the uk as it is relatively cheap and consumer-friendly. Recommended.

On the first day, kami tak jalan2 pun. Bagi chance family rest. Settle simcard giffgaff dalam telefon masing2. Recharge senjata2 (5 biji kamera). Dan malam tu, aku bawa Nizam dan Nabila pusing2 sikit around tower bridge. Sempat la jugak beli frozen pizza express buat breakfast pagi esoknya.

Our second day in London was not as glorious as the day before. It was gloomy and raining all day long. Despite the weather, we went sightseeing around the tower of london and accidentally found the exact nostalgic street post base. Aduhai menggamit memori!!! Haha. Then we had our lunch at the Malaysia Hall (first time aku rasa sambal belacan dia sedap) and strolled along the bayswater road.

the ever nostalgic tiang

Tiba2 adik2 perempuan aku mengadu kaki mereka lenguh berjalan pakai high heels. Aku menepuk dahi, seraya bertanya “bukanke abe pesan doh bowok sports shoes?”

“Tahu… meme prepare doh nok bowok sports shoes, tapi last-minute dok bowok sbb abah kato tak payoh,” cebik mereka. Sekali lagi aku mengeluh kecewa. Sudahlah arahan aku tidak dipatuhi, ni tak memasal kaki mereka dah lenguh2. Nak berjalan pun jadi tak best.

Maka berpergianlah kami ke Oxford Circus by tube untuk beli sports shoes sambil window shopping along the street sampai ke Marble Arch. Window shopping lah sangat. Last2 semua dapat kasut baru, abah beli jersi Liverpoolnya, dan umi pun dapat jaket sejuk baru. =.=

Penat sebenarnya teman orang shopping ni. Most of the time, aku dan adik-adik lebih banyak memerhatikan gelagat manusia daripada clearance sale stuffs. Entahlah kenapa, kami tidak mewarisi nafsu membeli-belah daripada umi dan abah, hahaha. Menjelang malam, kami pun pulang ke apartmen kami di Queensborough terrace - selang beberapa pintu je dari Malaysia Hall.

Hari ketiga pun sama - mendung dan hujan aje memanjang. Serius aku tak sangka musim panas di London akan jadi begini, huhuhu. Nasib baik umi bawa sambal ikan bilis dari Malaysia. Sambal umi ternyata berjaya mengubah mood kami yang mendung kepada ceria yeayy!

Dari apartmen, kami naik bas 148 menuju ke Hyde Park belah tenggara. Dari sana pula, kami berjalan ke Buckingham Palace untuk menyaksikan pertukaran hulubalang (baca: Changing the Guard) pada pukul 11 pagi. Takde la menarik sangat tapi ok la watching it once in a lifetime buat cerita kat anak cucu nanti. Di sinilah umi dan abah berkongsi cerita tentang uk royal family yang aku sendiri pun tak pernah tahu.

Kami lalu berjalan melalui St James Park hingga ke Trafalgar Square. Sesampai sahaja di square tersebut, abah bertanya, “eh pah ke mano burung2? tidok ado banyok eh ppati ssini?”

“Abe ingat lagi dok maso kecik2 mulo abe nge miri duk berungga hambak burung sini?” tanya umi tiba-tiba. Aku menggeleng. Sumpah tak ingat. Sambil cuba membayangkan aku versi kanak-kanak sedang berlari riang di tengah-tengah square. Imaginasi itu terus hilang seraya turunnya hujan membasahi bumi London. Spontan saja aku mengajak umi abah dan adik-adik masuk national gallery yang berhampiran - berlindung.

National Gallery pun bukannya ada apa sangat. Ada banyak gambar salib dan baby Isa je la kut. To make our trip educational, aku pun cubalah mengorek kotak memori ttg sejarah agama Kristian yg dipelajari dlm kelas fcr utk menjadi guide yg tak bertauliah, lulz. Setelah hujan reda, kami pun berjalan ke Westminster. Snap2 gambar sikit depan Big Ben tu dan kemudian buat keputusan utk ke Greenwich.

Utk ke Greenwich, kami naik Thames Clipper boat bus - perkhidmatan feri yang terletak di tepi London Eye. Rasa teruja gila ok lalu bawah the iconic tower bridge dengan feri! Haha. Di Greenwich discovery centre, umi menerangkan serba ringkas pula berkenaan sejarah pekan kecil ini. Cikgu Geo in action katanya, hewhew. From Greenwich, we boarded the DLR (macam LRT la kot) to Shadwell for dinner, then returned to our apartment in Queensway.


Hari ketiga ni memang banyak gila jalan sampai semuanya terbongkang tidur lepas balik apartmen kecuali aku dan Nizam. Malam tu, si Nizam ni tiba-tiba pulak cakap nak try basikal Barclays. Cuak jugaklah sebenarnya nak teman adik aku ni naik basikal sebab dia tak pernah tengok cara orang London berbasikal dan tak pernah tahu the unspoken rule while cycling. Kalau kena langgar, memang tak memasal je lah. Tapi sebab aku konfiden yang si Nizam ni sejenis manusia fast-learner, maka aku gamble saja. 

Lalu kami berdua pun naiklah basikal Barclays ke London Central Mosque pada malam itu untuk solat Isya. Berdua je sebab yang lain-lain dah penat sangat nak ikut. Masa cycling balik pula, aku saja je bawa adik aku lalu Baker Street dan tunjuk tempat Sherlock Holmes museum. Okay lah seronok juga cycle malam2 tengah2 kota London.

Esok pula ceritanya di Brighton.

Bersambung.

Thursday, September 4, 2014

Things I prepare/expect before travel

Below is a list of my personal account on things I prepare or expect before I travel. The important ones. I do not travel much though, but when I do, these should be ticked as ready beforehand.

1) Leader.
Things might get easier if you’re traveling solo, but remember - always appoint a leader amongst your travel group. Also, the leader must not always be the man in charge of itinerary or financial planning or the eldest one. Who to choose is yours to decide, erm well I mean, you know your friends best, right? And Insya-Allah, by following the sunnah, Allah’s blessings and barakah are always upon us throughout the journey.

2) Connectivity.
Internet is a prime source of information, hands down. Make sure the hostels/buses provide wifi and your home simcard is loaded with credits for emergency international calls. If a local simcard is needed to contact your host, do a brief comparison and buy one. You can also share that one simcard number amongst your travel companions to save money. The best connectivity ever, is the ability to converse well with the locals. So read up! And learn Japanese or French or any language there is, by installing those learning apps on your smartphones.

3) Souvenirs.
I’ve always had a friend who would request anything related to my travel destination, be it just a keychain or a postcard. I, too, love buying collectable items and souvenirs I think are endemic (running out of words, sorry) to a particular place. If it’s Turkey, do your research on where and what’s the local price for a decent Turkish hijab or baklava. If it’s Morocco, know that you can get a good handmade pure leather jacket for 30 pounds (it’s in Fez, if you’re wondering). Hence, packing light is of the utmost importance. Leave a lot of space for these.



4) Must-snap-picture destinations.
Get a mental image of where you’re going. Visit professional photographers' website for ideas. Google street images for some familiarisation. Scroll your friends’ photo timeline who’ve been there. Fodor’s travel Instagram and twt_backpacker twitter are also worth to look at. Read, and know that star trails in Merzouga desert as well as sunsets at Pangkor Island are worth a try.

5) Recreate history.
What can get more boring than hearing some lady talking about war through your walkie-talkie in a collapsed ruin? Idk about anyone else, but I hate this kind of service, hahah. Anyway, getting back in time takes more than just read and feel. I tend to picture commoners wearing one-shouldered white toga, wandering here and there through those Roman ruins. I know that I’m not expecting fat men with turbans around Istanbul’s time of Ottoman empire, but to cherish their rise and fall, and seeking relation with the current generations’ culture, is the most sugoi (read: amazing) thing I can feel.

6) Universal tastebuds.
Expect some similarities and differences in flavour. Be a food critic. Be brave trying new cuisine, even if it takes everything just to taste that snail in Marrakech (hey it’s super-delicious I’d tried it!). They might be Kurds, but their Testi kebab makes you went “hey, this Testi kebab tastes exactly like our daging asam pedas!”. You know what they say, food connects people. This point, unfortunately, is not applicable to those who cannot appreciate food hmmm.

So there you go: the usual homework I think that is essential, well at least for me. Feel free to share yours! Oh yes, another one:

7) Be practical.
…and humble as a human. Be prepared to give. Even if it’s just a Kisses. It irks me, seeing people taking pictures of some indigenous children without leaving any smile/token behind. Some just get even worse - shouting ‘hey come here! picture! picture!’ - and then walks away like nothing happens like those kids are just a mere subject for pictures -.- These scum photographers seriously need to get a life. Also, be practical with whom you’re traveling. You would not want to bring your old parents to the top of the Petra monasteries. Just warning.

Thursday, August 28, 2014

Fuji XQ1

Or perhaps, 'Balerno' is better for the title?

Anyway, the sun shone gloriously yesterday, trying not to lose to its naughty neighbour Bertha and I took this opportunity to test my Fuji XQ1. There are already a lot of review on the internet (dpreview or Amazon etc), and I must say, this tiny guy does his job very well!


I've got asked many times 'why did you buy this one?'

My personal answer would be it's because I need a point-and-shoot pocketable camera to work alongside my dslr. At times, I just feel that dslr is too heavy for a leisure stroll or for a long active vacation. Rasa nak jual dslr pun ada, haha.

And the general answer would be, it's because this tiny guy had a 2/3 sensor in it!!!! (a bit smaller than the mighty Sony RX100, but hey, this Fuji is damn cheap)

left: the foot of the Harlaw reservoir

left: Balleny farm - a 19th century mill


The only major weakpoint I find in Fuji XQ1 is its clickless lens dial. Also, for different shooting modes, the lens dial functions differently. You might find that it is used for zooming and at other instant, it works only to change scenes' mode. Of course, you can basically default this in setting, but the challenge is that it takes time to familiarise with the setup.


Note: I did not edit/post-process any of these pictures. The white balance setting is a bit on a warm side.

Friday, August 22, 2014

Setanggi Mekah

Sesekali bau kapur barus menusuk hidungku. Entah kenapa, aku sangat meminati bau ‘carbon compound’ yang satu ini. Ia ternyata memberi efek damai sekalipun telingaku sedang digasak riuh siren ambulans pada ketika itu.

Kali pertama aku menaiki ambulans adalah sewaktu aku berada di tingkatan empat (that was like 6 years ago). Aku dan beberapa jurulatih hoki mengiringi seorang sahabat yang cedera parah dalam latihan hoki di UIA dan ambulans tersebut mengambil masa hanya 10 minit sahaja ke HKL! Adrenaline-rush dan ada rasa macam dalam movie Need for Speed. Haha.

Cumanya, ambulans yang aku naiki kali ini tidak tergegas-gegas. Subjek yang berada di depan mata terkejap kaku di dalam balutan kafan. Sesekali aku menoleh ke luar - cuba mengenali nama-nama jalan atau sebarang mercu tanda yang mampu diingati. Gagal. Apa yang pasti, menara jam ala-ala Big Ben di kota Mekah itu semakin mengecil daripada pandangan. Seperti melihat KLCC dari Ampang lookout point.

“Daripada jarak ni, kalau berjalan kaki pulang, paling kurang dua jam,” aku bermonolog, sambil menganggar kejauhan.

Lalu aku pun tersenyum sendirian. Tahulah aku bahawa ambulans ini tidak menuju ke Jannatul Ma’la. Sudahlah aku tidak mengetahui arah tuju ambulans, siapatah gerangan jenazah dan orang yang berada dalam ambulans ini pun aku tidak kenal! Aduhai (tepuk dahi).

Masing-masing diam seribu bahasa. Ada yang aku perhati, mulutnya terkumat-kamit membacakan sesuatu yang tidak jelas butir bicaranya. Membacakan Al-Fatihah dan doa-doa kepada si mati, barangkali. Timbul juga imaginasi liar kalau-kalau si mati hidup semula lalu menjerkahku, “Hoi, kau tak bacakan doa untuk aku ya?!”

Setelah lebih kurang setengah jam perjalanan, konvoi kami, dua buah ambulans tiba di sebuah kawasan perkuburan yang sangat luas (tidak mampu ingat apa namanya - rasanya Al-Saraya). Pada asalnya, ada empat atau lima biji ambulans yang tersedia berhampiran dengan pintu masjidilharam, Bab Malik Abdul Aziz. Ambulans lain pergi ke kawasan perkuburan yang lain, agaknya.

Syari' Malik Abdul Aziz: tempat ambulans biasa berkumpul. Oh ya, ini Nizam, adik lelakiku.

Dan pada asalnya, aku tak berniat pun untuk turut serta mengebumikan jenazah. Biasanya aku akan terus pulang ke hotel - sama ada untuk berehat atau makan juadah yang disediakan. Malah, sepanjang aku ulang-alik antara hotel dan al-haram, tidak pernah pula aku melihat kelibat ambulans di Syari’ Malik Abdul Aziz. Sehinggalah pada suatu hari… aku mengambil keputusan untuk menunaikan fardhu Zuhur berhampiran dengan lokasi jenazah ditempatkan.

Usai sahaja solat jenazah yang sentiasa menjadi kelaziman di sini, aku terlihat ramai jemaah berpusu-pusu keluar melalui pintu yang hampir dengan bukit Sofa. Mereka semua kelihatan tergesa-gesa. Seakan-akan tertarik dengan magnet arus manusia, aku lalu membontoti mereka keluar dari masjid.

“Haji! Haji! Haji!” jerit seorang lelaki tua menghalau sesiapa saja yang berada dalam laluannya sambil menjunjung selonggok kain di atas kepalanya.

Aku mendekat, lalu mendapati longgokan kain tersebut rupa-rupanya merupakan jenazah seorang bayi. Hati tiba-tiba terasa hiba. Pada masa yang sama, tertanya-tanya juga ke mana anak kecil ini akan dibawa.

Bayi itu, bersama-sama puluhan manusia yang berebut-rebut membawa beberapa keranda, sedang menuju ke arah ambulans dan van jenazah yang telah sedia tertunggu. Melihat ramai pemuda berasak-asak untuk ikut menaiki ambulans, aku lantas bermonolog, “should I follow the flow?”

“What would happen to me if the ambulance does not return to Al-Haram? What if they ask me for payment since I’m obviously not an Arab?”

Secara kebetulan pula, aku terdengar seorang kanak-kanak bertanyakan abang drebar, “adakah kamu akan menghantar kami pulang ke Al-Haram selepas mengebumikan jenazah?” (translasi mudah daripada bahasa Arab). Dia mengangguk sambil tersenyum. Aku bertanyakan soalan yang sama untuk memuaskan hatiku dan dia sekali lagi mengiakannya.

Dalam keraguan itu, aku teringat hadis riwayat Muslim (rujukan: no. 2062),

Abu Huraira reported Allah's Messenger (ﷺ) as saying:
He who attends the funeral till the prayer is offered for (the dead), for him is the reward of one qirat, and he who attends (and stays) till he is buried, for him is the reward of two qirats. It was said: What are the qirats? He said: They are equivalent to two huge mountains. Two other narrators added: Ibn 'Umar used to pray and then depart (without waiting for the burial of the dead). When the tradition of Abu Huraira reached him, he said:" We have lost many qirats."

Lalu aku membulatkan tekad. Apa nak jadi, jadilah. Jangankan satu riyal, syiling qirsy sesen pun aku tak ada. Fon dan jam pula tertinggal di bilik hotel. Umi abah dan adik lelakiku langsung tidak tahu-menahu.

Di kawasan perkuburan, jenazah disolatkan sekali lagi. Penjaga kawasan itu kemudiannya menyuruh kanak-kanak untuk turun ke dalam liang lahad. Berebut-rebut mereka terjun =.=! Setelah posisi jenazah dibetulkan, sebuah petak konkrit ditutup di atas lubang tadi seraya dikambus dengan pasir. Setel. Oh ya, dinding liang lahad itu bukan tanah, tetapi hanya dinding batu bata.

Mudah sekali urusannya. Tiada bacaan talkin mahupun siraman air mawar. [Aaarghh rindu gila woi dengar talkin. Yang mana ada kat Malaysia tu rajin-rajin la pergi kubur nohh]

Dalam perjalanan pulang, aku cuba berbasa-basi dengan seorang penumpang ambulans yang lain. Wajahnya kacak, matanya bundar kebiruan dan rambutnya sedikit perang. Rupa-rupanya dia bukan Arab, serta main ‘gamble’ masuk ambulans sama seperti diriku, haha. 

Akhirnya, kami diturunkan berhampiran dengan perkuburan Ma’la. Jauh gila kot jalan kaki pulang ke hotel (mengada-ngada nya lah budak bandar ni kan). Apa motif dia drop jauh-jauh pun I had no idea. Family aku tahu cerita ni pun, hanya lepas aku bukak mulut. Bukannya mereka nak tanya kenapa aku hilang masa lunch tadi, haihhh….

Anyway, alhamdulillah siap juga penulisan yang tertangguh ni. Ada banyak lagi catatan pengembaraan yang belum aku hasilkan. Sebenarnya dah ada episod lepas dalam Hiwar Hikmah (but that was more than 3 years ago urghh). Akhir kalam, semoga kematian sentiasa menjadi the ultimate tazkirah untuk kita semua. Jangan sampai immune.

Sekian dan sehingga bertemu lagi! =)

Thursday, July 31, 2014

Salam Meroyan dari Perantauan


!عيد مبارك

تقبل الله منا ومنكم
كل عام وانتم بخير

*abaikan abah yg x pakai baju =D

Rasanya ini kali pertama aku berhari raya di perantauan. Jauh dari keluarga. Bila orang tanya, 'kau tak sedih ke tak raya kat Malaysia?', selalunya laju je aku reply 'takkk.'

Konon manly lah tak sedih. Padahal dalam hati hanya Allah saja yg tahu. Which owes a few of my 'meroyan' tweets. Haha takde lah meroyan mana, cuma teringat-ingat kenangan raya.

Masa Din (senior ky) bagitahu aku yg dia rasa seronok beraya di UK, aku pun rasa mcm tu jugak sbnrnya. Kat sini, ruh Eid lebih ketara (terutamanya yg ditonjolkan oleh orang Arab). Sesama Malaysians yg dulu tak kenal pun dah jadi semacam satu keluarga.

Cuma khutbah raya melayu je la yg slack. Langsung tak best. Khatib baca sebijik-sebijik text jawi yg dia scroll pakai fon. Itupun ada yg tersangkut-sangkut tergagap-gagap (barangkali dah lama x baca jawi?). Jemaah mmg toksah cerita; aku rasa brape kerat je yg mampu ambil gist khutbah tu. Poin-poin khutbah pula sangat cacamarba. Sekejap masuk isu politik Malaysia, sekejap pasal raya. Entahlaaaahh naakk.

Buat kawan2 yg x paham khutbah tu (termasuklah sampai ada yg lena), teks khutbah tu sbnrnya seputar isi surah Al-Mu'minuun from ayat first sampai ayat 11. Tadabburlah balik kalau nak connect those broken pieces of khutbah points. Selamat bertadabbur.

So yeah lepas selesai solat raya di Subang Jaya, aku pun bukaklah skype utk catch up dgn family. Tahun ni tema hitam. Umi and sisters berabaya, abe chik Miri berjubah hitam. Kecuali abah je berjubah putih. So aku pun decide lah utk pakai baju Melayu hitam bagi matching kekononnya. Yaya the bongsu pulak nanges sbb rindu aku. Alahai mana tak tersentuh hati abang long niii T_T

Tak lama pun sembang sbb the family nak bergegas kelik Klate tengahari tu. Selalunya jalan clear je masa pagi raya tapi rasa ralatlah sikit sbb beraya dlm kereta sambil ditemani radio Kelantanfm haha. Itupun kalau dapat line radio lol. The fault in our state.

Sebelum kitorang pergi solat raya, kitorang makan ketupat, lemang, rendang, bihun dsb. Kuih raya pun ada muslimat bagi. Hajat nak buat akok pula tak kesampaian. Lain kali mungkin.


Oh yes, kali ni pun aku nak share ttg www.geni.com. Satu benda yg aku selalu tanya parents aku setiap kali kelik Klate ialah perihal genealogy. Kadang-kadang soalan yg sama je yg akan ditanya, tapi sebab soalan itu ditanya masa raya tahun lepas, dan aku mempunyai memori level goldfish, maka berlakulah question cycle yg tak berkesudahan. Soalan2 mcm;

"Abah, PokNik Daud tu jadi ggano nge abah?"
"Umi, namo gapo doh 2 pupu umi hok duk di Tanoh Meroh tuh?"
"Ado lagi kow sepupu abah alik Takbai?"
"Gemuloh pokcik tu jadi ggano nge abe?"

... sangatlah jenuh utk ditanya banyak2 kali setiap kali musim raya. Maka, atas inisiatif kazen aku, kitorang set up geni.com family utk mengingatkan generasi muda akan asal-usul sebenar keluarga besar kami. Tapi sbb aku dok kelik Klate, aku rasa geni kitorang akan stay idle je, adehhh.

Nak tengok mcm mana Geni ni? Haaa mcm ni


Kotak biru utk lelaki, pink utk perempuan. Boleh upload gambar dan birthdate serta details lain utk setiap kotak. Kalau belah ipar contohnya, boleh buat branch family tree yg lain. Dlm geni aku, ada sesetengah ipar yang ada another 50++ individuals bila kita click that particular 'ipar'.

So yeah, dgn adanya benda ni, kita boleh tahu dgn siapa kita boleh bersalam, apa status makcik yang-kita-tak-pernah-sembang-tapi-selalu-nampak di kampung, dan mana tahu, kawan sekolej tu rupa-rupanya our extended family members! (berlaku kepada diri aku dan weng -.-)

Sanak sedara serius ramai gila. Aku pun x mampu comprehend mcm mana parents aku mampu keep-up berkenalan dgn family members baru. Kitorang kalau kelik Klate, raya first day pusing 3-4 buah rumah, raya second 3-4 buah rumah jugak, raya third 3-4 buah rumah, berterusan sampailah abah decide bila nak balik KL. Seminggu tak cukup tanah la senang cerita. 

Sampaikan request member2 utk dtg beraya pun x dpt aku penuhi. Maaflah kpd semua members yg pernah mengajak, Yaya, Keri, Zameer, muslimats etc. (you know who you are), kami yg dtg dari KL ni mmg susah sikit nak jalan2 pusing Klate melawat korang. Pergi rumah weng haritu pun kebetulan je lalu Wakaf Bharu. Pergi rumah weng, sembang2 dgn bapak dia, tau2 je family kitorang ada talian bau2 bacang. Pakk kecik dunia heh.

this, represents only about 20% of relatives yg aku kenal.

Selamatlah mencuba! Berikut pula aku printscreen drama-drama meroyan dlm twitter, haha. (Maaf, tweet tak ikut urutan).



Wednesday, May 21, 2014

Ibuku Guruku

Petang itu, aku sedang bergegas ke sebuah kompleks renang. Sekali-sekala, bayu dingin Tanah Inggeris berpuput ke muka dan membuatkan aku berjalan laju-laju sambil kedua-dua belah tangan diseluk ke dalam kocek seluar. Tergediklah juga menahan sejuk.

Sejurus, telefon bimbitku bergegar. Mujur juga tangan diseluk dalam kocek seluar - jika tidak, langsung tidak akan aku sedar ada panggilan masuk di samping riuh lalu lintas kenderaan. Ahh, umi rupanya!

Umi: Hello assalamualaikum…
Aku: Waalaikumussalam umi… lamo doh x call umi. Sorry umi, hihi.
Umi: Tau takpo… duk mmano tu bunyi bising supo duk lluar jah…
Aku: Hom duk lluar… tengoh jjaley nok gi swimming nge saeng… umi sihat kow?
Umi: Sihat alhamdulillah… sihat blako drumoh nih… abe, abe ado bendo berhutey dengan umi nih.
Aku: Hahh hutey gapo pulok? Hutey crito kow? Abe takdop gossip sensasi pong lonih.
Umi: Abe ado bendo x royak kow umi…
Aku: Aik? Bendo gapo umi? (dalam hati: ish mak aku dapat baca rahsia hati aku ke?)
Umi: Abe x habih wish kow umi lagi… (dalam hati: fuhh lega)
Aku: Hahah!! Abe wish doh key happy birthday kow umi haritu… heee
Umi: Tu happy birthday… abe x wish lagi hari guru kow umi
Aku: Oh yolo deh… hehe x ingat. Selamat hari guru, umi! Banyok lettew hadioh budok buwi...
Umi: Hmmm biaso lah… Ado so lagi abe x wish…
Aku: Ado so lagi? Hmmm gapodio lagi…? hahaha (< gelak bersalah)
Umi: Hari Pekerja…
Aku: Ohh okay… Happy birthday, happy teacher’s day, happy labour’s day, umi… eh banyok pulok celebration umi buley nih.
Umi: Every year key umi sambut… hish abe nih buleh pulok buat2 x ingat. Ni nok royak ni… abah beli doh blablabla…

…dan perbualan kami kemudiannya melencong ke tajuk-tajuk yang lain.

Isinya, ibuku seorang guru. Sebuah kerjaya yang mungkin biasa-biasa saja bagi orang banyak, tetapi luar biasa bagi kami adik-beradik yang beribukan seorang guru. Ketika kecil, kami ‘main cikgu-cikgu’ dan apabila sudah besar, kami berkongsi rasa suka serta duka pula dengan ibu.

Kami pernah bersengkang mata hingga ke pagi untuk mengisi data pelajar ke dalam sistem kementerian. Kami pernah membantu umi mengira bilangan perkataan esei kertas-kertas PMR dan SPM. Kami pernah menyapu lantai bilik guru di sekolah umi. Oh, bercakap tentang bilik guru, kami juga selalu menadah telinga mendengar gosip bilik guru, masalah pihak atasan yang egoistik, budak kelas corot yang keras kepala, dan cerita kerani yang gila main tikam duit (ke apebenda ntah).

Pendek kata, segala keluhan guru-guru baru yang kami baca di laman sosial, semuanya kami faham nian (walaupun kami masih mentah di bangku sekolah). >_<

Pulang dari sekolah, kami menatap wajah penat umi (agak kekok pula membahasakan ‘ibu' kepada umi kami, haha) di birai pintu. Sering sahaja kami melihat umi tertidur nyenyak di tikar sejadah usai solat zuhur. Sudah tentu kami faham kepenatan yang umi alami - kering tekak mengajar dan penat kaki melangkah turun naik bangunan sekolah empat tingkat - tetapi jarang sekali umi mengeluh dengan beban kerjanya.

Tidaklah kami faham kenapa umi jarang mengeluh, hinggalah pada suatu hari umi berkata, “umi relo, umi x kesoh bejelir lidoh, pening ppalo ajar anok oghe macey anok sendiri. Dengan harapey, Allah balas usoho umi dengan mengurniakan cikgu2 hok bagus jugok untuk anok2 umi. Dan umi tahu Allah tu Maha Adil lagi Maha Bijaksano.”

Kata-kata umi itu aku pegang sebagai azimat. Dan aku juga bercita-cita untuk menjadi seorang pendidik seperti umi suatu hari nanti insya-Allah.

Aku juga ingin, apabila pulang ke kampung, sanak saudara memanggilku dengan gelaran ‘cikgu’. Di Kelantan, kata ganti nama diri kedua yang popular bagi seorang guru ialah ‘cikgu’. Antara contoh perbualan yang sering aku dengar;

“Abe, gi tulong beli akok di kedai Cikgu Samad”
“Eh, Cikgu Yati! Bilo sampai dari Kolupo nyohh?”
“Hor jolo. Anok Cikgu Brohim lah hok ngaji di Mesir nuh…”
“Namo gapo doh besey Mok Nik tuh?”
“Dophau gok tuh. Oghe duk panggil cikgu… cikgu. Aku duk panggil cikgu jah kedio.”

Oh, banyak lagi cerita 'selaku anak guru' yang ingin aku coretkan. 

Barangkali cukup sekadar ini, dan sukalah jua untuk aku tempelkan puisi ‘guruku ibuku’ yang dinukilkan oleh seniorku saudara Za’im Yusoff. Karyanya tersiar di Berita Harian bertarikh 11 Mei 2014 dan resensinya juga boleh dibaca di dinding facebook aku. Walau bagaimanapun, lambat laun posting facebook akan larut tenggelam bersama-sama status yang lain, maka bagi memelihara malar segarnya, aku tempelkan ia jua di blog ini. Hikk.

RESENSI PUISI GURUKU IBUKU
KARYA ZA'IM YUSOFF
TERSIAR DI RUANGAN SANGGAR KREATIF
BERITA HARIAN AHAD, 11 MEI 2014
oleh Za'im Yusoff, Bintang Kartika, Syamil Khalis & Rasydan Fitri.

GURUKU IBUKU

Kutadahi kebenaran
dari kantung perbendaharaanmu
susu ilmumu nan segar
menyembuhkan sakit kejahilanku.

Aku bocah kegelapan
dikau kendong dan menyuap
aku tenang dalam dakap
dan membesar, dihidupkan.

Dikau guru, dikaulah ibu
rahimmu sabar mengandungkan
pucuk muda ribuan nama
yang bertumbuh, menuai nusa.

Seorang ibu melahirkan ibu
tak bisa berhenti
menyambung bakti.

Za'im Yusoff
Pinggiran Subang Jaya

--

PENGENALAN RESENSI

Saya percaya akan keperluan kepada syarahan kepada sesebuah karya kreatif terutama yang bernuansakan puisi dan seumpama dengannya sekiranya kita mahu mensasterakan masyarakat. Hal ini saya ada sentuh sedikit sebanyak dalam Ulasan Buku ITBM "Pantun Kisah Rasul Tercinta" tahun lalu. [1]

Masih terngiang di cecuping ketika berada di dalam kereta bersama Fahd Razy, Zaim Salimun, Amirul Hamudin dan Shahkang ketika Bengkel GKLN di Semenyih tidak lama dulu, setelah berbicara panjang lebar, kami menyimpulkan bahawa ya, puisi adalah karya yang dihadami masyarakat yang berminat pada pemikiran-pemikiran kelas tinggi. Darihal itulah, saya percaya pemikiran-pemikiran kelas tinggi sebegini haruslah diajar dan dikembangkan melalui apa jua medium sama ada wacana, sesi bedah seumpama resensi sebegini dan ulasan di media serta blog dan disebar-sebarkan agar masyarakat bisa belajar bagaimana memahami sesebuah karya khususnya puisi yang menghadami makna dan rasa melalui kata-kata terbaik dalam susunan yang terbaik mungkin.

Ini tidak pelik, ilmuwan Islam sejak zaman-berzaman khususnya para murid yang meriwayatkan syair-syair daripada para guru mereka sedaya upaya mensyarahkan dan menerangkan dengan terperinci maksud-maksud di sebalik bait-bait yang terkait di sebalik syair-syair yang dinukil pengarang-pengarangnya. Misalnya, Sharh Al-Mu'allaqat As-Sab', Sharh Diwan Hassan Bin Tsabit al-Ansori, Sharh Diwan al-Mutanabbi, Sharh Al-Qasidat Al-Khamriyah, Sharh Diwan Ibn al-Farid dan banyak lagi tidak tertulis di sini.

Justeru, saya berasa berbesar hati lantaran rakan-rakan penulis semisal Saudari Bintang Kartika, Saudara Syamil Khalis dan Saudara Rasydan Fitri sudi memberi sedikit sebanyak resensi yang indah yang ingin saya kongsi dengan rakan-rakan berkenaan puisi saya yang terbit di Berita Harian Ahad sebagaimana yang disebutkan di atas.

Secara keseluruhan, Saudara Rasydan memberikan resensi ringkas. Saudari Bintang Kartika pula membentangkan kedalaman makna. Cuma, yang paling mahal apabila Saudara Syamil Khalis berjaya menyingkap lapis-lapis makna yang sememangnya itulah yang diinginkan melalui isyarat-isyarat bagi mereka yang peka amat. 

Saya akui, puisi ini sederhana secara lahiriah kerana pembaca yang dituju ialah khalayak awam yang biasa. Namun, di sebalik kebiasaan puisi ini, ada rahsia yang saya sisipkan melalui permainan sintaksis dan susunan kekata bagi memberikan kepuasan kepada mereka yang ingin berfikir. Hal ini, berjaya dicungkil oleh Saudara Syamil Khalis dengan jayanya. 

Resensi ini mungkin sedikit panjang. Cuma insyaAllah ianya berguna bagi mereka yang ingin menggali manfaat insyaAllah. Tambahan, Saudari Bintang Kartika khususnya memanjangkan resensi dengan memperingatkan kita akan kuras-kuras firman yang suci dan kalam baginda Nabi solla Allahu 'alaihi wa aalihi wassalam yang mulia :)

Apapun, moga bermanfaat. Dan kalau karya kalian terbit insyaAllah saya suka memberikan resensi juga bagi berkongsi makna dan rasa yang indah daripada karya anda pula! :)

Yang Benar,
Za'im Yusoff

[1] http://zaimterbang.blogspot.com/2013/05/sempena-pertandingan-ulas-buku-itbm.html

--

RESENSI RASYDAN FITRI

"Susunan rangkap baik. Ditutup juga dengan sangat baik pada baris melahirkan ibu lain.

Pemilihan diksi yang selari seperti kantung, susu - hal ini sangat membantu.

Secara keseluruhan, memang berkesan.

Dan berbeza dengan gaya-gaya Za'im Yusoff sebelum ini dalam bentuk peningkatan yang positif. Tahniah!"

RESENSI BINTANG KARTIKA (LIA) & SYAMIL KHALIS
 *Resensi mereka disekalikan memandangkan mereka memberikan resensi yang terperinci mengikut pendekatan larik-larik (baris-baris). Dibahagikan resensi mereka ini kepada bab-bab kecil bermula dengan pendahuluan resensi, rangkap pertama, rangkap kedua, rangkap ketiga dan rangkap keempat, ditutup dengan kesimpulan memasing. 

A) PENDAHULUAN RESENSI 

Kata Bintang Kartika :
  
Salam Mei nan barakah.

Bermula Hari Buruh, Hari Jururawat, Hari Ibu, Hari Keluarga dan Hari Guru yang diluncurkan pada rahim Mei, dan sangat kebetulan pula, Mei kali ini berada di bulan Rajab, di mana bulan Rajab adalah di antara bulan yang dihormati. Bulan Rajab mengandungi beberapa peristiwa bersejarah. Dikatakan pada bulan Rajab berlakunya peristiwa Isra', peperangan Tabuk, penaklukkan kembali kota al-Quds dari tangan tentera Salib oleh Shalahuddin al-Ayyubi. Nah, terasa deep  ketika hari ibu juga hari guru menapak di Mei yang me-Rajab. 

Puisi yang sering memberi gemuruh jiwa, ledakan dada, cinta yang merahim adalah puisi ibu. Saat disua oleh penulis puisi 'GURUKU IBUKU' terasa tidak ada tarikan pada judul klise ini, seperti membaca judul dari puisi remaja cilik tahun enam yang baharu belajar membuat puisi. Nasib baik Lia kenal penulis ini yang pandai memporak-porandakan diksi sehingga menjadi begitu apik. *tarik blanket sebentar, gigil akibat demam kembali menerjah.

Puisi yang berjudul 'GURUKU IBUKU' terdiri dari empat stanza dan setiap stanza terdiri dari empat larik, kecuali pada bait terakhir, tiga larik. Sesuatu yang menjadi kebiasaan pada penulis yang satu ini ialah suka bermain dengan rima. Permainan rima yang terpantau pada akhir dan tengah larik dalam puisi ini jelas begitu teratur tak terpaksakan. Secara peribadi Lia sering kurang tersentuh bila puisi yang mengikat diri dengan rima, terasa tak bebas dan terpaksakan. Tapi puisi GURUKU IBUKU memberi 'feel' yang berbeda. *sejenak seduh milo panas sembari membersit hidung.

Parafrase puisi sudah terlihat dari judul "GURUKU IBUKU", persepsi pembaca akan berada dalam tiga sisi, ibuku (kandung) sekaligus ibuku adalah guruku, dan guruku adalah ibuku (guru sekolah). 

Kata Syamil Kalis :

Bentuk puisi ini ketat dan bermeter. Ini dapat dilihat pada rangkap pertama, 8-11-8-11, diikuti rangkap kedua, 8-8-8-8, diikuti pula dengan rangkap ketiga, 9-9-9-9. Mesej yang ingin disampaikan, telah berjaya disampaikan dengan kejelasan dan perlambangan yang berbicara kata-kata jujur, mengingatkan saya pada jasa-jasa ibu dan guru, yang sekiranya diperhatikan semula, jasa mereka teramatlah besar dalam memberi sumbangan kepada pembangunan diri seorang manusia, terutamanya, diri sendiri.

B) RESENSI RANGKAP PERTAMA

Kutadahi kebenaran
dari kantung perbendaharaanmu
susu ilmumu nan segar
menyembuhkan sakit kejahilanku.

*Yang dimaksudkan Syamil Khalis dengan 8-11-8-11 ialah perkiraan suku kata yang membentuk meter puisi.

Ku ta-da-hi ke-be-na-ran (8)
da-ri kan-tung per-ben-da-ha-ra-an-mu (11)
su-su il-mu-mu nan se-gar (8)
me-nyem-buh-kan sa-kit ke-ja-hi-lan-ku (11)

Kata Bintang Kartika :

Empat larik stanza pertama ini menjelma multitafsir. 

Larik pertama dan kedua begitu anggun kala menukilkan simbol 'kantung perbendaharaanmu' di sela kebenaran yang ditadah.

Kantung atau pundi-pundi, atau uncang, atau saku yang kebiasaannya ialah untuk menyimpan wang. Tapi maksud kantung di sini adalah tempat menyimpan ilmu, pengalaman dan segala macam hikmah.

Namun Lia ingin menapak lebih dalam mengertikan 'kantung perbendaharaanmu' ini.

Kelahiran manusia bermula ketika tertanamnya benih di rahim seorang ibu. Dari situlah pembentukan dan era manusia bermula.

Kantung menyimpulkan makna rahim, tempat menyimpan benih hasil persenyawaan manusia. Dan dari kantung rahim itulah segalanya ilmu terbina.

"Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dari pati yang berasal dari tanah. Kemudian Kami jadikan pati itu setitis air benih, pada tempat penetapan yang kukuh. Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa ketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang, kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik baik Pencipta." - Maksud Quran surah Al-Mu'minun: 12, 13 & 14.

Ibu adalah madrasah peradaban. Ibulah permulaan madrasah sebelum madrasah lainnya.

Napoleon Bonaparte pernah ditanya; "Benteng apakah di Perancis yang paling kuat?"

Jawabnya; ”Para ibu yang baik.”

Penulis dengan multitafsir pada ketikan stanza pertama ini; dari gurulah segala ilmu bermula, dari ketidak ketahuan menjadi tahu. Dari jahil menjadi alim. Guru adalah pewaris ilmu dan pewaris ilmu ialah ulama. Ulama pewaris nabi. Begitulah kedudukan ilmu, guru dan ulama adalah saling berkaitan.

Abu al-Aswad berkata: "Tiada suatu pun yang lebih mulia daripada ahli ilmu; raja-raja adalah pemimpin bagi rakyat sedangkan para ulama adalah pemimpin kepada raja."

 "... Sesungguhnya para malaikat dan penduduk langit dan bumi hinggakan semut dalam lubangnya berserta ikan bersalawat (berdoa) untuk orang-orang yang mengajar kebaikan kepada manusia.” - Hadis riwayat At-Tirmidzi (tak sempat check taraf hadis ini).

Begitulah kedudukan guru yang turut menyaingi keunggulan ibu.

Masih stanza pertama larik ketiga dan empat;

"susu ilmumu nan segar
menyembuhkan sakit kejahilanku."

Kiasan susu sebagai saluran penggambaran majas yang baik.

Susu adalah simbol kesucian. Susu dan putih adalah polos. 

Susu ibu membekalkan nutrien yang terbaik untuk bayi sebagai pelengkap dan penyempurna metabolisme tubuh. Dari susu, mengalirlah darah seorang ibu ke tubuh anak. Kerana itu, ia menyembuhkan sakit dari kejahilan, kebodohan juga alpa.

Kajian sains menunjukkan susu ibu mampu meningkatkan kecerdasan bayi dan penumbuhan sel-sel otak sehingga 10-15 kali lebih cepat berbanding susu tiruan. Susu ibu juga mengandungi Asid Docosahexanoic dan Asid Arachidonic yang berguna bagi penumbuhan sistem otak dan saraf dan ini sudah tentu tidak terdapat pada susu tiruan.

Malah Islam menggalakkan supaya setiap bayi diberikan susu ibu sejak bayi dilahirkan lagi:

"Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi mereka yang hendak menyempurnakan penyusuan itu" - Maksud Quran, al-Baqarah: 233

Kata Syamil Khalis :

"Kutadahi kebenaran
dari kantung perbendaharaanmu"

memberi maksud, persona (merangkap seorang anak), menerima bakti-bakti yang jujur lagi ikhlas (kebenaran) dari simpanan harta-harta perolehan si ibu, yang telah diusahakan oleh si ibu dengan keringatnya sendiri sehingga digelar pemilikan peribadi.

Ayat ini mengisahkan betapa si ibu tidak pernah mengira apakah harta miliknya menjadi berkurang atau tidak demi membesarkan seorang anak.

Dalam wajah yang lain, ayat ini bertanya kepada pembaca, apakah si anak sudi dan mampu membalas kepada ibunya, yang cuma seorang, hal sedemikian juga? 

"Susu ilmumu nan segar
menyembuhkan sakit kejahilanku"

bermaksud, antara perbendaharaan yang diterima oleh persona adalah ilmu, yang telah dihadirkan dalam bentuk metafora susu, demi memaksudkan, sebuah jasa dalam bentuk material yang dapat diukur, bahawa benar adanya perpindahan sesuatu manfaat dari si ibu kepada si anak, sehingga menyembuhkan antara kekurangan diri di barisan pertama yang perlu diuruskan, iaitu kejahilan. 

C) RESENSI RANGKAP KEDUA

Aku bocah kegelapan
dikau kendong dan menyuap
aku tenang dalam dakap
dan membesar, dihidupkan.

A-ku bo-cah ke-ge-la-pan [8]
di-kau ken-dong dan me-nyu-ap [8]
a-ku te-nang da-lam da-kap [8]
dan mem-be-sar, di-hi-dup-kan [8]

Kata Bintang Kartika :

Menelusuri stanza kedua, amanat yang ingin disampaikan, bahawa ibu mengasuh penuh sabar dapat dilihat dari:

"Aku bocah kegelapan
dikau kendong dan menyuap
aku tenang dalam dakap
dan membesar, dihidupkan."

"Bocah kegelapan"  sebagai simbol kecil, muda, tiada pengalaman, berjiwa labil, mengharap bimbingan dan kasih sayang kerana pengalaman seorang bocah hanyalah seperti; cuma meneguk seteguk susu dari kantung ibu.

"dikau kendong dan menyuap, (hingga) dan membesar dihidupkan"

Inilah ibu, inilah guru.

Tanpa diminta, tanpa upah malah dengan rela ia memberi makan pakai, merawat, mengasuh, mengajar agar anak dapat membesar hidup sihat di matanya.

Dan dia adalah guru pertama mengajar anak tersenyum ketika menangis ketakutan. Memberi anak kenyang ketika kelaparan. Mengajar anak bercakap, ketika mengeja alam. Mengajar anak berjalan ketika terjatuh. Duh! Tiada kata-kata yang dapat dimaknakan lebih luhur dari segala kasih dari dada ibu.

Kata Syamil Khalis :

"Aku bocah kegelapan
dikau kendong dan menyuap"

bermaksud, persona mentakrifkan dirinya sebagai pengembala (bocah) yang berada dalam kegelapan, iaitu suatu hal keadaan tanpa adanya kehadiran cahaya.

Perkataan pengembala memberi maksud adanya usaha persona untuk belajar memahami dunia (berdikari) demi survivaliti atas dasar usaha dan tawakkal, tetapi usaha itu hanya temui jalan buntu (bocah kegelapan).

Apabila berada di dalam kegelapan, cuma ada dua kemungkinan: sama ada dapatkan cahaya atau selamanya tidak jumpa jalan untuk memahami dunia (bagaimana ingin mengembala/mendapatkan bekalan/berdikari).

Cahaya yang dimaksudkan oleh persona di sini adalah ibunya (dikau kendong dan menyuap), yang bertugas mencerahkan dan memberi sumber yang diperlukan sebelum persona boleh berdikari. 

"aku tenang dalam dakap
dan membesar, dihidupkan"

baris ini mengingatkan kita bahawa setinggi-tinggi apa yang seseorang manusia bisa capai dan peroleh (kembala) suatu hari nanti, semuanya bermula dari ajaran dan teduhan kasih seorang insan yang bernama ibu.

D) RESENSI RANGKAP KETIGA [rahsia dihuraikan di sini bagi resensi Syamil Khalis :)]

Dikau guru, dikaulah ibu
rahimmu sabar mengandungkan
pucuk muda ribuan nama
yang bertumbuh, menuai nusa.

Di-kau gu-ru, di-kau-lah i-bu [9]
ra-him-mu sa-bar me-ngan-dung-kan [9]
pu-cuk mu-da ri-bu-an na-ma [9]
yang ber-tum-buh, me-nu-ai nu-sa. [9]

Kata Bintang Kartika :

Di stanza ketiga;

"Dikau guru, dikaulah ibu
rahimmu sabar mengandungkan
pucuk muda ribuan nama
yang bertumbuh, menuai nusa."

Pada larik pertama penulis membuat persamaan antara guru dan ibu.

Kembali memahami judulnya. Guruku ibuku juga ibuku guruku; keduanya bertaut dan berkait.

Kerana ibu adalah guru dan guru juga dihormati seperti ibu. 

“Bukan umatku sesiapa yang tidak memuliakan orang yang lebih tua, tidak kasihan kepada orang yang lebih muda dan tidak menunaikan hak guru-guru.” – Riwayat Ahmad, At-Thabrani dan Al-Hakim.

 Pada larik kedua stanza ke tiga ini, sesuai sekali kita dihidang dengan maksud firman Allah ini: 

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusuinya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua orang tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu." - Maksud Quran: Luqman: 14

Bait ketiga ini juga menggambarkan suasana penghormatan dari buah kesabaran ibu yang mengasuh di bait dua tadi.

Sebuah puji-pujian dari bocah yang kini telah pandai dapat dilihat:

"pucuk muda ribuan nama
yang bertumbuh, menuai nusa."

Manis sekali pujiannya. Metafora ribuan nama, memunculkan tafsir si ibu ini adalah sebenarnya guru. Dikuatkan oleh nusa. Dengan erti kata lain, manusia membiak dari rahim ibu. 

Kata Syamil Khalis :

"Dikau guru, dikaulah ibu"

memberi erti, jasa seorang guru, telah disamakan dengan jasa seorang ibu, seperti yang diceritakan di atas tadi, berkenaan jasa seorang ibu.

Persamaan (simile) itu tidak terhenti kepada kaedah langsung sebegitu sahaja, tetapi teknik itu juga dapat diperhatikan dari sudut bahasa, iaitu penggunaan kata dikau. 

Menurut Kamus Dewan, perkataan "dikau" bermaksud engkau atau kamu. Perkataan itu digunakan jika perkataan sebelumnya berakhirkan huruf n.

Perkataan dikau telah digunakan sebanyak 3 kali dalam puisi itu, di mana sebanyak 2 kali, kata itu digunakan pada tempatnya (menepati kaedah penggunaan).

Contoh :
  • aku bocah kegelapaN Dikau kendong dan menyuap
  • dan membesar, dihidupkaN Dikau guru...
Penggunaan dikau yang pertama menepati syarat kerana perkataan sebelum berakhir dengan huruf n, iaitu, “Aku bocah kegelapan (n)”.

Lebihan penggunaan kata itu, yang tidak digunakan pada tempatnya berjumlah sekali, iaitu dapat dilihat pada baris, “Dikau guru, dikaulah ibu”.

Inilah kaedah menyamakan (simile) secara tidak langsung iaitu memaksudkan bahawa guru dan ibu adalah sesuatu yang sama, sehingga sistem bahasa yang digunakan untuk kedua-dua perkataan itu adalah sama, iaitu disandarkan penggunaan dikau pada huruf akhir n dari perkataan kegelapan, seolah-olah kedua-dua perkataan itu berjumlah tunggal dan tidak terpisah.

Teknik simile dalam menyamakan peranan seorang ibu dan guru itu justeru menimbulkan tanda tanya, mengapa?

"rahimmu sabar mengandungkan, pucuk muda ribuan nama, yang bertumbuh, menuai nusa."

baris ini menjawab persoalan yang telah ditimbulkan di atas, tentang persamaan guru dan ibu.

Seperti seorang ibu, guru juga telah menempatkan anak-anak muridnya di dalam rahimnya (perlambangan kepada latar tempat & latar masa berlakunya pendidikan), di mana rahim itu telah memberikan zat makanan (nutrient) kepada anak-anak murid persis keadaannya seperti janin yang mendapatkan zat makanan dari ibunya ketika berada dalam kandungan.

Si guru, begitu sabar mengandungkan, anak-anak muridnya ketika mereka masih berada di fasa pucuk muda, dalam kuantiti yang tidak dapat dihitungkan (ribuan nama), demi memberi maksud kesabaran tinggi seorang guru.

Anak-anak muridnya itu nanti, setelah cukup tempohnya, akan dilahirkan, lalu membesar (bertumbuh) dan sambung menyebarkan jasa kepada tanah airnya (menuai nusa). 

E) RESENSI RANGKAP KEEMPAT

Seorang ibu melahirkan ibu
tak bisa berhenti
menyambung bakti.

Se-o-rang i-bu me-la-hir-kan i-bu [11]
tak bi-sa ber-hen-ti me-nyam-bung bak-ti. [11]

Kata Bintang Kartika :

Stanza ke-empat:

"Seorang ibu melahirkan ibu
tak bisa berhenti
menyambung bakti." 

Di sini penyair mulai mengunci makna.

Seorang ibu melahirkan ibu. (padahal, boleh saja seorang ayah, bukan?)

Ini menimbulkan efek tafsir yang luas. Boleh juga sebagai penghormatan tertinggi kepada ibu, hingga ayah disingkirkan.

Yang sesungguhnya penulis ingin menekankan betapa ibu takkan lenyap, terus tumbuh dan tumbuh dari rahim ibu. Kerana kita tak terlahir dari batu.

Kata Syamil Khalis :

"Seorang ibu melahirkan ibu, tak bisa berhenti menyambung bakti" memberi maksud, perulangan kisah seorang ibu melahirkan ibu.

Yang difahami di sini adalah, istilah ibu telah diluaskan dari sekadar seorang manusia yang melahirkan rantaian manusia atas dasar genetik, kepada seorang manusia yang membekalkan sumbangan kepada manusia lain atas dasar ilmu dan bakti, dalam melakukan hal yang sama, iaitu rantaian manusia.

Rantaian yang terhasil itu tidak akan bisa berhenti pusingannya, kerana akan selalu wujud ibu selepas ibu.

F) PENUTUP RESENSI BINTANG KARTIKA & SYAMIL KHALIS

Bintang Kartika menyimpulkan :

Kesimpulan,
Puisi ini terasa cukup baik di dalam amanat dan struktur kata-kata yang dipilih. Sederhana, namun dalam maknanya.

Hanya saja, secara tipografi, stanza akhir yang hanya tiga larik, kurang sedap dipandang (mengapa tidak empat larik?)

Dalam menafsir karya, kebebasan menafsir haruslah berada dalam pasungan.

Tafsiran yang tidak melompat dari koridor bahasannya. Sebebas apapun tetap pada areanya ketika mengapresiasi apa yang tersirat pada apa-apa yang tersurat. Kerana (entah siapa yang memulakan kata-kata ini) ketika karya lahir maka pengarangnya (sang tuhan) telah mati.

Demikianlah sekadar apresiasi sederhana untuk puisi ini. Salam hari ibu, salam hari guru. 

Lia, 2014

Syamil Khalis menoktahkan :

Sekian sahaja, resensi ringkas dari insan yang tidak mahir selok belok penggunaan instrumen puisi.

Terdapat kemungkinan bahawa resensi ini tidak menggunakan terma yang tepat dalam membicarakan kerangka puisi, namun dalam masa yang sama, saya ingin menyampaikan sebuah mesej bahawa sesiapa sahaja boleh bermain-main di daerah puisi ini dengan syarat mahu luangkan masa untuk berfikir dan bahawa puisi berdaya menyampaikan mesejnya dalam mediumnya yang tersendiri.

Justeru, saya ingin mengajak sekalian pembaca untuk sama-sama memandang-toleh antara khazanah yang telah diwariskan kepada kita ini dengan pandangan kasih yang mendalam.

*Alhamdulillah, saya ingin mengucapkan penghargaan tidak terhingga kepada Saudari Bintang Kartika, Saudara Syamil Khalis dan Saudara Rasydan Fitri atas segala resensisi yang begitu rinci yang telah diberikan.

Jazakumullahukhairankasira wa baarakallahufikum ajma'in!

Bersama Menyemarakkan Sastera
 Demi Ketamadunan Sejagatan Insan. 

:) 

Ikhlas,
Za'im Yusoff